Διάστρεμμα στον αστράγαλο; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις !

//Διάστρεμμα στον αστράγαλο; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις !

Το διάστρεμμα στον αστράγαλο ή κοινώς <<στραμπούληγμα>> αποτελεί τον πιο συχνό τραυματισμό ανάμεσα στους αθλητές αλλά και τον γενικό πληθυσμό!

Στο σημερινό blog θα μιλήσουμε για το τι πρέπει να κάνει κάποιος που έχει υποστεί διάστρεμμα , πότε πρέπει να πάει για ακτινογραφία, και πως μπορεί να το ξεπεράσει! Η διαχείριση του διαστρέμματος αποτελεί σημείο κλειδί από το ξεκίνημα. Το 40%  των ανθρώπων που θα πάθουν διάστρεμμα , καταλήγουν με χρόνια αστάθεια αστραγάλου!

Το διάστρεμμα αποτελεί ένα συχνό λόγο απουσίας από τη δουλειά ή την άθληση. Το 40% περίπου αναπτύσσουν χρόνια αστάθεια που χαρακτηρίζεται από : Παραμένοντα πόνο, οίδημα, αίσθημα αδυναμίας , και επαναλαμβανόμενα επεισόδια διαστρέμματος !

Πότε πρέπει να κάνω ακτινογραφία;

Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά από ένα διάστρεμμα , ο ασθενής δεν γνωρίζει αν θα πρέπει να προχωρήσει σε  κάποια απεικονιστική εξέταση ή όχι. Έτσι λοιπόν μπορούν να ακολουθηθούν οι Ottawa ankle rules. Οι συγκεκριμένοι κανόνες για το διάστρεμμα αστραγάλου μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε αν πρέπει  να πραγματοποιηθούν απεικονιστικές εξετάσεις.

Ακτινογραφία χρειάζεται όταν :

  • Υπάρχει πόνος πάνω από τον αστράγαλο συνοδευόμενος από ευαισθησία των οστών στο έσω ή το έξω σφυρό.
  • Αδυναμία φόρτισης βάρους μετά από τα 4 πρώτα βήματα ή όταν ο ασθενής φτάσει στο τμήμα επειγόντων.
  • Αν υπάρχει πόνος στα  πρόσθια ή οπίσθια 6 εκατοστά της επιφάνειας της κνήμης ή της περόνης .
  • Πόνος στη μέση του ποδιού συνοδευόμενος από ερεθισμό στη βάση του πέμπτου μεταταρσίου.

    Σε περίπτωση που δεν χρειάζεται ακτινογραφία ή φανεί ότι δεν υπάρχει κάποιο κάταγμα τότε άμεσα ξεκινάει η διαχείριση της οξείας φάσης.

    Παλαιότερα στην οξεία φάση, χρησιμοποιούνταν το πρωτόκολλο PRICE (προστασία, περίδεση, ξεκούραση, ανάρροπη θέση και παγοθεραπεία). Με τις νέες έρευνες όμως το  πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται ονομάζεται PEACE and LOVE. Τα αρχικά στα ελληνικά μεταφράζονται ως προστασία , ανάρροπη θέση, αποφυγή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, περίδεση, εκπαίδευση του ασθενή, φορτίο, αισιοδοξία, άσκηση και διατήρηση της αερόβιας ικανότητας.

    Η βιβλιογραφία, φανερώνει ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα στην αρχή του τραυματισμού, ίσως να έχουν καθυστέρηση στην επούλωση των ιστών. Επίσης, η λειτουργική υποστήριξη του αστραγάλου έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από την πλήρη ακινητοποίηση.

    Ο Kerkhoffs et al βρήκε ότι σε περιπτώσεις που υπήρχε λειτουργική υποστήριξη του αστραγάλου οι αθλητές :

  • Επέστρεψαν γρηγορότερα στην άσκηση
  • Είχαν γρηγορότερη μείωση του οιδήματος
  • Είχαν μειωμένα ευρήματα αστάθειας στον αστράγαλο , ειδικά όταν  ξεκινούσαν άμεσα φυσικοθεραπεία.

Τι πρέπει να κάνω για να αποκατασταθεί πλήρως ο τραυματισμός μου; 

Μετά την οξεία φάση, ξεκινάει η λειτουργική αποκατάσταση του ασθενή. Τα φυσικά μέσα μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του οιδήματος και του πόνου, ενώ έρευνες δείχνουν ότι το manual therapy προσφέρει μεγάλα οφέλη στη μείωση του πόνου και την αύξηση της λειτουργικότητας.

Επίσης , ο ασθενής μπορεί να βοηθηθεί τόσο στην αντιμετώπιση όσο και στην πρόληψη του διαστρέμματος μέσω προγραμμάτων νεύρο – μυϊκής προπόνησης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει ασκήσεις ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας, ενώ επίσης εμπεριέχονται ασκήσεις ενδυνάμωσης στρατηγικών μυών για την σταθερότητα του αστραγάλου.

Τέλος πολύ μεγάλο ενδιαφέρον φανερώνουν τα αποτελέσματα που έχει η περίδεση (taping) στον αστράγαλο, καθώς φανερώνεται μείωση της πιθανότητας τραυματισμού ή επανατραυματισμού  50-70%

Εν κατακλείδι, το διάστρεμμα στον αστράγαλο  μπορεί να προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες και να επανεμφανίζεται όταν η διαχείριση δεν είναι σωστή. Πολλά άτομα ταλαιπωρούνται , όμως υπάρχει λύση ! Το post είναι ενημερωτικό. Αν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα , επισκεφθείτε τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας!