Έχεις πόνο στον ώμο και δεν ξέρεις γιατί;

//Έχεις πόνο στον ώμο και δεν ξέρεις γιατί;

Στο σημερινό blog θα αναφερθούμε στον πόνο στον ώμο που προέρχεται χωρίς κάποιον τραυματισμό !

Λίγα λόγια για την ωμική ζώνη 

Ο ώμος αποτελεί την πιο κινητική άρθρωση στο σώμα. Ένα group 4 μυών που ονομάζεται στροφικό πέταλο, του προσφέρει την κινητικότητα και τη σταθερότητα που χρειάζεται. Εκτός από την άρθρωση του ώμου που ονομάζεται γληνοβραχιόνιος , η ωμική ζώνη αποτελείται από 3 ακόμα αρθρώσεις. Την ακρωμιοκλειδική άρθρωση, την στερνοκλειδική άρθρωση, και την ωμοπλατοθωρακική άρθρωση. Η κάθε μια παίζει τον δικό της ρόλο στην υγεία του ώμου.

Ποιοι είναι οι συχνότεροι τραυματισμοί στον ώμο ;

Ο πιο συχνός τραυματισμός στον ώμο συναντάται στους μύες και τένοντες του στροφικού πετάλου. Συνήθως,  ο πόνος στον ώμο προκύπτει από τενοντίτιδα στο στροφικό πέταλο, λόγω της υπέρχρησης του ώμου. Επίσης, ακόμα μια  παθολογία του ώμου που φανερώνεται συχνά ,  ονομάζεται σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου (impingement syndrome) και έχει να κάνει με τον μειωμένο χώρο κάτω από την άκρη του ώμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τένοντες ή ο αρθρικός θύλακας (δηλαδή η σακούλα στην οποία βρίσκεται μέσα ο ώμος) να πιέζονται και να φλεγμένουν .

Εκτός από την τενοντίτιδα, στο στροφικό πέταλο μπορεί να φανερωθεί πόνος συνοδευόμενος από αδυναμία. Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως μιλάμε για ρήξη κάποιου μυ, ενώ το μέγεθος της σοβαρότητας αλλάζει σε σχέση με το μέγεθος της ρήξης ( πρώτου, δευτέρου ή τρίτου βαθμού).

Ένας ακόμα λόγος που μπορεί να πονάει ο ώμος, μπορεί να είναι η ασβεστοποιός τενοντίτιδα / περιαρθρίτιδα. Η συγκεκριμένη πάθηση είναι αρκετά συχνή σε άτομα μέσης ή μεγάλης ηλικίας  με διαβήτη. Όπως το λέει και το όνομα της πάθησης, ασβέστιο προσκολλάται στους τένοντες του στροφικού πετάλου, με αποτέλεσμα έντονο πόνο και δυσκαμψία.

Τι μπορώ να κάνω για τον πόνο στον ώμο;

Ανάλογα το στάδιο και τον τρόπο του τραυματισμού, κάθε ασθενής έχει συγκεκριμένες επιλογές για να διαχειριστεί τα συμπτώματά του. Στην οξεία φάση, τις πρώτες 48 ώρες από την εμφάνιση του πόνου δηλαδή, ο ασθενής μπορεί να τοποθετήσει πάγο εκεί που πονάει ή να πάρει ένα ήπιο παυσίπονο. Επίσης καλό θα ήταν να σταματήσει η αθλητική δραστηριότητα ώστε να μην χειροτερέψει ο τραυματισμός. Σε επόμενο στάδιο, πρέπει να γίνει η επιστροφή στη δραστηριότητα σταδιακά.

Πως μπορεί η φυσικοθεραπεία και η χειροπρακτική να με βοηθήσει;

Μετά την αρχική αξιολόγηση, η θεραπευτική προσέγγιση χωρίζεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων, και στην επιστροφή στη δραστηριότητα.

Ο πρώτος στόχος, είναι να έρθει η μείωση του πόνου, μέσω θεραπευτικών χειρισμών (manual therapy) , εφαρμογής φυσικών μέσων (Ηλεκτροθεραπεία & θεραπευτικό laser) , ενώ θα δοθεί και ειδικό ασκησιολόγιο. Η άσκηση είναι ένα φυσικό παυσίπονο. Πρέπει να συνυπολογιστεί  όμως η βαρύτητα και το στάδιο της επούλωσης.

Επίσης, αν μιλάμε για απλή τενοντίτιδα στροφικού πετάλου, το ασκησιολόγιο είναι εκείνο που θα κάνει τη διαφορά μακροπρόθεσμα. Αν η βλάβη συμπεριλαμβάνει ρήξη, τότε πρέπει να δοθούν ασκήσεις για τη διατήρηση του εύρους κίνησης, ώστε να αποφευχθεί αυτό που ονομάζεται παγωμένος ώμος.

Εν κατακλείδι, ο πόνος στον ώμο μπορεί να προέρθει από διάφορους παράγοντες. Η σωστή αξιολόγηση, η διαχείριση και η σωστή άσκηση μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να ξεπεράσει το πρόβλημα γρήγορα!

Έχετε πόνο στον ώμο; Επισκεφθείτε τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας !