Μεταβατική περίοδος και αθλητικό burn out!

//Μεταβατική περίοδος και αθλητικό burn out!

Στο σημερινό blog θα αναφερθούμε σε δύο θέματα τα οποία απασχολούν όλους τους αθλητές ανεξαρτήτως επιπέδου και ηλικίας ! Στην μεταβατική περίοδο και το αθλητικό burn out!

Τι είναι η μεταβατική περίοδος ;

Ο χρόνος που ακολουθεί από τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου έως την έναρξη της προετοιμασίας ονομάζεται μεταβατική περίοδος. Η συγκεκριμένη περίοδος αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για έναν αθλητή ώστε να ξεκουραστεί σωματικά και πνευματικά. Είναι όμως και μια τεράστια ευκαιρία αθλητικής ανάπτυξης. Ο αθλητής πρέπει να δει τη συγκεκριμένη φάση, ως αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξής του μέσα στη χρονιά, και όχι σαν απλά «νεκρό χρόνο». Το βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί τους επαγγελματίες από τους ερασιτέχνες αθλητές είναι το πως αξιοποιούν αυτήν την ευκαιρία.

Τι είναι το αθλητικό burn out;

Η φυσική ,συναισθηματική και κοινωνική σταδιακή απομάκρυνση από μια αθλητική δραστηριότητα η οποία ήταν ευχάριστη στο παρελθόν, ορίζεται ως αθλητικό burn out. Χαρακτηρίζεται από σωματική και συναισθηματική εξάντληση, μειωμένη αίσθηση επιτυχιών και απέχθεια για το άθλημα.

Συνήθως είναι αποτέλεσμα υπερκόπωσης του σώματος και του πνεύματος, λόγω της πίεσης και του άγχους από εξωτερικούς παράγοντες , που υπερνικούν τις αντοχές του ατόμου. Παράλληλα κατά τη διάρκεια του burn out αλλάζει αρνητικά η οπτική του αθλητή σε σχέση με την αθλητική δραστηριότητα.

Γιατί είναι σημαντική η μεταβατική περίοδος;

Αθλητές που προπονούνται το καλοκαίρι, έχουν καλύτερη απόδοση, λιγότερους τραυματισμούς και λιγότερη κόπωση κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Επίσης, οι ερασιτέχνες αθλητές, συνδυάζουν εργασία και προπόνηση κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, οπότε δεν έχουν χρόνο να βελτιώσουν τις αδυναμίες τους.

Η πλήρης αποχή από τις αθλητικές δραστηριότητες είναι καταστροφικές για έναν αθλητή με υψηλούς στόχους. Οι αθλητές οι οποίοι παλεύουν όλη τη χρονιά να χτίσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις (στη δύναμη, ταχυδύναμη, αντοχή) αν σταματήσουν εντελώς χάνουν σημαντικό ποσοστό από αυτές. Επίσης το σώμα στην έναρξη της προετοιμασίας δεν είναι έτοιμο. Αυξάνεται έτσι η πιθανότητα τραυματισμού.

Τι πρέπει να κάνει ο αθλητής κατά την μεταβατική περίοδο;
  • Σε πρώτη φάση, πλήρης αποχή για 7-10 μέρες. Είναι σημαντικό να αποκατασταθούν οι τραυματισμοί, και να υπάρξει ψυχική ξεκούραση, για την αποφυγή του burn out.
  • Επιστροφή στην άσκηση με ελαφριά αερόβια άσκηση 30-40 λεπτών.
  • Επαφή με διαφορετικά αθλήματα (Ρακέτες/Τένις/ κολύμβηση / volley)
  • Αξιολόγηση και δημιουργία πλάνου ώστε να βελτιωθούν μυϊκές ανισορροπίες και να γίνει πρόληψη τραυματισμών.
  • Νοερή προπόνηση και  τεχνικές καταπολέμησης του άγχους, που θα βοηθήσουν τόσο στην αποφυγή του burn out όσο και στην δημιουργία νοοτροπίας νικητή.
  • Προπόνηση βασισμένη στους στόχους και στις αδυναμίες (σωματικές ή τεχνικές) ώστε να βελτιωθούν η δύναμη και οι δεξιότητες.Εν κατακλείδι, η μεταβατική περίοδος είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη του αθλητή. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, ώστε να βελτιωθούν οι αδυναμίες, αλλά και να αποφευχθεί το αθλητικό burn out!