Μήπως ο πόνος επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωή;

//Μήπως ο πόνος επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωή;

«Η  μέρα των ερωτευμένων» σήμερα, οπότε το σημερινό blog είναι αφιερωμένο στον Άγιο Βαλεντίνο.

Η ύπαρξη και διατήρηση σεξουαλικής ζωής αποτελεί ένα βασικό στοιχείο ποιότητας ζωής σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας. Υπάρχουν άνθρωποι όμως που δεν μπορούν να ευχαριστηθούν την σεξουαλική πράξη λόγω μυοσκελετικών προβλημάτων !

Πιο συγκεκριμένα, λόγω του πόνου και των συμπεριφορών που υιοθετούνται (για παράδειγμα κινησιοφοβία ) , μπορεί να επηρεαστεί η συχνότητα και η ποιότητα της δραστηριότητας ! Επίσης, αλλαγές στη σεξουαλική δραστηριότητα μπορούν να επηρεάσουν εκτός από τις συνήθειες και τη συναισθηματική σφαίρα. Υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθούν συναισθήματα όπως άγχος και στρες ή στεναχώρια και κατάθλιψη.

Πολλοί ασθενείς με πόνο στη μέση,  αποφεύγουν την ερωτική πράξη, επειδή φοβούνται ότι θα προκαλέσουν περισσότερο πόνο ή μεγαλύτερο πρόβλημα στη μέση τους.

Ακόμα, η έρευνα δείχνει ότι η απόδοση και επιθυμία των ανδρών μειώνεται περισσότερο από τον πόνο στη μέση, ειδικά αν συνδυάζεται  με ψυχολογικά προβλήματα. Από την άλλη, ο πόνος στον αυχένα μπορεί να μειώσει πιο αισθητά την επιθυμία σεξουαλικής επαφής στις γυναίκες, ενώ τα ψυχολογικά προβλήματα δεν τις επηρεάζουν τόσο όσο τους άνδρες.

Διαφορές φαίνεται να υπάρχουν και στις σκέψεις που προκαλούνται από τον πόνο στα δύο φύλα. Γυναίκες  ρωτήθηκαν τι φοβούνται περισσότερο αν υπάρξει απουσία σεξουαλικής δραστηριότητας.  Απάντησαν ότι φοβούνται πως  οι σύντροφοί τους θα τους εγκαταλείψουν. Οι άνδρες απάντησαν ότι φοβούνται πως θα χάσουν την « αρρενωπότητά τους ».

Τι μπορεί να κάνει να γίνει όμως για να αντιμετωπιστούν όλα τα παραπάνω;

Πέρα από το προφανές που είναι η επίσκεψη σε κάποιον επαγγελματία υγείας για την αντιμετώπιση του πόνου, υπάρχουν κάποιοι βασικοί πυλώνες αντιμετώπισης.

1) Συζήτηση. Μοιραστείτε το πρόβλημά σας και τις ανησυχίες σας με τον/την σύντροφό σας.
2)Κατανόηση. Αν  ο/η σύντροφός σας μοιραστεί τις σκέψεις του μαζί σας, δείξτε κατανόηση για ένα φυσιολογικό κα καθημερινό πρόβλημα.

3) Δημιουργήστε ένα περιβάλλον χωρίς να κρίνετε. Κανένας δεν θέλει να πονάει. Ο πόνος  μπορεί να είναι πολύ έντονος και οι σκέψεις του ατόμου να τον επηρεάζουν ακόμα περισσότερο.
4) Μη φοβάστε ότι το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο !

Γιατί να προσπαθήσετε να έρθετε σε σεξουαλική επαφή; 

Κατά τη διάρκεια της πράξης, απελευθερώνονται συγκεκριμένες χημικές ουσίες οι οποίες παράγουν ανάλογα συναισθήματα !

Ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη συνδέεται με την ευχαρίστηση και την επιβράβευση! Είναι η ίδια ουσία που εκκρίνεται όταν ακούμε το αγαπημένο μας τραγούδι ή τρώμε το αγαπημένο μας φαγητό!

Ενδορφίνες.  Οι ενδορφίνες που παράγονται κατά τη διάρκεια του σεξ , αποτελούν το φυσικό παυσίπονο του οργανισμού μας ! Μειώνουν το άγχος και το στρες, ενώ επίσης έχουν μυοχαλαρωτική δράση!

Ωξυτοκίνη. Η ωξυτοκίνη ονομάζεται αλλιώς η ορμόνη της αγάπης, και συνδέεται με την εμπιστοσύνη που αισθανόμαστε στο πρόσωπο του συντρόφου μας, ενώ είναι εκείνη η οποία η απουσία της μας προκαλεί μας προκαλεί την έλλειψη κάποιου ατόμου !

Κλείνοντας, ο πόνος μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία των ανθρώπων για σεξουαλική επαφή. Καθώς επίσης την συχνότητα και την ποιότητα της πράξης. Δημιουργώντας όμως ένα κλίμα εμπιστοσύνης, κατανόησης και προστασίας, η σεξουαλική πράξη μπορεί να βοηθήσει μέσω των ορμονών που παράγονται  στους μυοσκελετικούς πόνους!

Αρπάξτε λοιπόν την ευκαιρία και απολαύστε αυτήν την μέρα στο έπακρο! Happy Valentine’s day !