Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη ζάλη!

//Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη ζάλη!

Στο σημερινό blog θα ασχοληθούμε με ένα θέμα που επηρεάζει καθημερινά πολλούς ανθρώπους! Αυτό της ζάλης !  Η ζάλη μπορεί να έχει διάφορες εκφάνσεις, ενώ η βαρύτητά της διαφέρει ανάλογα με το είδος από ήπια έως πολύ σοβαρή.

Παρακάτω θα διαβάσετε για τις πιο συχνές μορφές, ενώ θα αναλυθούν και κάποια χαρακτηριστικά για να γνωρίζετε που μπορείτε να απευθυνθείτε.

Η πιο βαριά μορφή ζάλης ονομάζεται ίλιγγος. Ο  ίλιγγος που συναντάμε περισσότερο ονομάζεται παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως. Ο συγκεκριμένος ίλιγγος φανερώνεται απότομα, ιδιαίτερα με απότομες κινήσεις στο κεφάλι ή μετά από τραυματισμό. Είναι πάρα πολύ έντονος, ενώ οι ασθενείς συνήθως παραμένουν στο κρεβάτι, διότι δεν μπορούν να σηκωθούν. Μπορεί να συνοδεύεται με πονοκέφαλο, ναυτία ή τάση για εμετό. Μια φράση που αναφέρουν είναι ότι το δωμάτιο γυρνάει ή ότι είναι μέσα σε καράβι που κουνάει.

Ο παροξυσμικός ίλιγγος έχει να κάνει με  αλλαγή της θέσης των ωτολίθων  που βρίσκονται στο αυτί μας μέσα στον λαβύρινθο. Ο λαβύρινθος και οι ωτόλιθοι προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την ισορροπία μας στον εγκέφαλό μας. Η ηλικία αλλά και το φύλλο (πιο συνηθισμένο σε γυναίκες γύρω στα 60) μπορούν διευκολύνουν την εμφάνισή του. Αν τα αίτια δεν είναι τραυματικά τότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει αυτό.

Πως αντιμετωπίζεται ο παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως; 

Ο χειρισμός Epley προτείνεται για την αντιμετώπιση του ιλίγγου. Ο συγκεκριμένος χειρισμός έχει ως στόχο την επανατοποθέτηση των ωτολίθων στη θέση τους. Συνήθως τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Αν παρόλα αυτά δεν λειτουργήσει, τότε προτείνονται οι ασκήσεις του Ηamid τρεις φορές την ημέρα!


Τι πρέπει να προσέξω μετά το επεισόδιο του ιλίγγου; 

Προσπαθώ να μην οδηγήσω αμέσως, ενώ μετά τον χειρισμό μπορεί να υπάρξουν μικρά επεισόδια ιλίγγου.
Αποφεύγω απότομες κινήσεις, υποστηρίζω τον αυχένα μου στο κρεβάτι με δύο μαξιλάρια.

Η δεύτερη πιο συχνή μορφή ζάλης είναι η αυχενογενής ζάλη! 

Η αυχενογενής ζάλη είναι πολύ πιο ήπια από τον ίλιγγο, αν και πάλι φανερώνεται σε διάφορες εκφάνσεις. Μπορεί να φανερωθεί μετά από ατυχήματα τύπου whiplash, ενώ σχετίζεται με παθήσεις του αυχένα (σπονδύλωση, κήλη δίσκου, trigger points στους υπινιακούς μύες).

Οι ασθενείς αναφέρουν «μια ζάλη που πλανάται στο χώρο», ενώ συχνά συνοδεύεται με αστάθεια και πονοκέφαλο (διαβάστε για τον πονοκέφαλο εδώ). Η αυχενογενής ζάλη δεν συνδέεται με παθήσεις του αιθουσαίου συστήματος (στο αυτί). Παρόλα αυτά, υπάρχουν ισχυρές συνδέσεις μεταξύ των μυών και των αρθρώσεων του αυχένα μας, και της ισορροπίας μας. Όταν λοιπόν δυσλειτουργεί κάτι στην περιοχή μπορεί να φανερωθεί ζάλη.

Επίσης, λόγω του αυχενο-οφθαλμικού αντανακλαστικού, μπορεί κάποιος που έχει αυχενογενή ζάλη να χάνει τις σειρές όταν διαβάζει, ή να παράγονται συμπτώματα ζάλης σε ακραίες θέσεις των ματιών, στην οδήγηση, ή στην άθληση. Ένα συχνό σύμπτωμα είναι εκείνο του αισθήματος πτώσης -χωρίς όμως να πέφτει- .

Πως αντιμετωπίζεται η αυχενογενής ζάλη;

Τα δεδομένα είναι θετικά όσο αφορά αυτήν την πάθηση. Το manual therapy, η λύση των trigger points, εξειδικευμένες ασκήσεις για την περιοχή του αυχένα, καθώς και η επανεκπαίδευση των ματιών σε συνδυασμό με κίνηση μπορούν να θεραπεύσουν την κατάσταση στο 100% !

Υπάρχουν και άλλων τύπων ζαλάδες, όπως ο ίλιγγος που σχετίζεται με τις ημικρανίες, αλλά και η ψυχοσωματική ζάλη. Μπορούμε να αναφερθούμε σε αυτές σε επόμενο blog!

Ζαλίζεστε και δεν γνωρίζετε αν μπορείτε να βοηθηθείτε; Επισκεφθείτε τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας!