Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον παγωμένο ώμο!

//Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον παγωμένο ώμο!
Στο σημερινό blog θα αναφερθούμε στον παγωμένο ώμο!
Τι είναι ο παγωμένος ώμος;

Παγωμένος ώμος είναι ο όρος που περιγράφει τη δημιουργία σύμφυσης στον αρθρικό θύλακα (δηλαδή «συρρίκνωση» στην «σακούλα» που μέσα της βρίσκεται η άρθρωση του ώμου) και συνοδεύεται αρχικά από έντονο πόνο και στη συνέχεια με μείωση του εύρους του.

Οι λόγοι που συμβαίνει ο παγωμένος ώμος δεν είναι τελείως ξεκάθαροι, όμως συνήθως μπορεί να είναι μεταβολικοί (συνδέεται με τον διαβήτη) ή δευτερογενείς λόγοι, όπως για παράδειγμα χρόνια ακινητοποίηση μετά από τραυματισμό ή κάταγμα.

Πρόκειται για μια παθολογία που προσβάλλει συνήθως γυναίκες 40 έως περίπου 65 ετών. Σχετίζεται με την συνύπαρξη διαβήτη και παχυσαρκίας, ενώ μπορεί να εμφανιστεί μετά από κάποιο χειρουργείο. Τις περισσότερες φορές οι ασθενείς με παγωμένο ώμο κάνουν καθιστική δουλειά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις  αναφέρονται ενοχλήσεις 4 χρόνια μετά την εμφάνιση της νόσου. Οι ασθενείς με παγωμένο ώμο, έχουν αρκετές πιθανότητες να εμφανίσουν την ίδια πάθηση στην άλλη πλευρά μέσα σε 5 χρόνια από το πρώτο επεισόδιο.

Ο παγωμένος ώμος εμφανίζεται συνηθέστερα σε δύο φάσεις.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, ο ασθενής πονάει μετά από διάφορες δραστηριότητες, συνυπάρχει έντονος πόνος ο οποίος χειροτερεύει τη νύχτα, οξύς σαν σουβλιά στο μπροστινό μέρος του ώμου, ενώ σιγά σιγά αυξάνεται η απώλεια της κίνησης.

Στη δεύτερη φάση, ο έντονος πόνος υποχωρεί, αλλά ο ώμος εμφανίζει μεγαλύτερη δυσκαμψία. Τη συγκεκριμένη περίοδο ο νυχτερινός πόνος παύει να υπάρχει. Αργότερα (ίσως και μετά από τον πρώτο χρόνο) επέρχεται ολική μείωση του πόνου και βελτίωση της κινητικότητας.

Τι πρόγνωση υπάρχει για τον παγωμένο ώμο;
Είναι σημαντικό ο ασθενής να είναι προετοιμασμένος ότι τα συμπτώματα μπορεί να κρατήσουν για ενάμιση ή παραπάνω χρόνια, όμως στο 90% των περιπτώσεων υπάρχει πλήρης ίαση.
Επίσης ένας παράγοντας που μας φανερώνει αν θα χρειαστεί παραπάνω καιρός μέχρι να επέλθει η ίαση είναι το πόσο πολύ πονάει ο ασθενής τις πρώτες 6 εβδομάδες. Συνήθως ισχυρά συμπτώματα με παρουσία έντονης φλεγμονής, παρατείνουν τον χρόνο αποκατάστασης.

Πως μπορoύν η φυσικοθεραπεία και η χειροπρακτική να με βοηθήσουν;

Επειδή ο κύκλος μέχρι να θεραπευτεί ο παγωμένος ώμος είναι μεγάλος, ένας φυσικοθεραπευτής – χειροπράκτης θα βοηθήσει τον ασθενή να λάβει τη σωστή καθοδήγηση για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασής του!

Η καθοδήγηση αυτή περιλαμβάνει εκπαίδευση του ασθενή που αφορά τον πόνο αλλά και πως να παραμείνει λειτουργικός. Επίσης αν ενδείκνυται  θα χρησιμοποιηθούν ελαφριές διατάσεις, ήπια κινητοποίηση και εφαρμογή μηχανημάτων για την αντιμετώπιση του πόνου.

Όταν η κατάσταση το επιτρέψει, τότε περνάμε σε πρόγραμμα διατάσεων για αύξηση του εύρους κίνησης, ενδυνάμωση, και πιο εντατική δια χειρός θεραπεία.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις βοηθούν οι εκχύσεις κορτιζόνης στον αρθρικό θύλακα, και αν τα έντονα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά από 7-9 μήνες συντηρητικής αγωγής, τότε θα πρέπει να γίνει παραπομπή σε χειρουργό.

Εν κατακλείδι,  η διαχείριση του παγωμένου ώμου χρειάζεται υπομονή και σωστή καθοδήγηση. Οι περισσότεροι ασθενείς θα έχουν μια θετική εξέλιξη, ενώ η φυσικοθεραπεία και η χειροπρακτική μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση και αύξηση του επιπέδου ζωής, αλλά και στην συντόμευση του χρόνου αποκατάστασης. Αν έχετε πόνο στον ώμο, αλλά δεν γνωρίζεται το γιατί, πατήστε εδώ.

Σας θυμίζουν κάτι τα παραπάνω; Απευθυνθείτε στον κατάλληλο επαγγελματία υγείας !