Στο σημερινό blog μας θα μιλήσουμε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον πονοκέφαλο ! Κυρίως όμως για εκείνον που προέρχεται από τον αυχένα. Επίσης θα αναφερθούμε στους τρόπους που μπορείτε να καταλάβετε ότι ο πονοκέφαλος σχετίζεται με τον αυχένα. Και τέλος πότε αυτός είναι επικίνδυνος !
Ο πονοκέφαλος προσβάλλει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι από ήπια έως πολύ σοβαρή . Είναι η νούμερο 3 αιτία απουσίας από την εργασία ( μετά τον πόνο της μέσης και το κρυολόγημα ). Τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο είναι αρκετά. Μπορεί να γίνει όμως μία κατηγοριοποίηση. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο πονοκέφαλος που έχουν είναι ημικρανία. Παρόλα αυτά , η ημικρανία προσβάλλει μόνο το 10% του πληθυσμού και θα αναφερθούμε σε εκείνη σε επόμενο post .
Πως μπορούμε να καταλάβουμε ότι εμπλέκεται ο αυχένας;
Υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αποδεικνύουν ότι εμπλέκεται ο αυχένας. Μερικά είναι τα παρακάτω :
- Περιορισμένο εύρος κίνησης του αυχένα
- Πόνος που χειροτερεύει με παρατεταμένες θέσεις του αυχένα
- Σύστοιχος πόνος στον ώμο ή στο χέρι
- Πόνος ο οποίος ξεκινάει από τον αυχένα και δεν είναι παλμικός
Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι πονοκεφάλων που σχετίζονται με μυοσκελετικά προβλήματα είναι ο πονοκέφαλος τάσης και η αυχενογενής κεφαλαλγία .
Ο πονοκέφαλος τάσης εμφανίζεται περίπου στο 78% των περιπτώσεων , ενώ οι γυναίκες είναι οριακά πιο επιρρεπείς από τους άντρες. Ο πονοκέφαλος τάσης συνήθως παρουσιάζεται και από τις δύο πλευρές του κεφαλιού. Αρκετοί ασθενείς περιγράφουν τον πόνο σαν αίσθημα πίεσης/ συμπίεσης ή ταινίας. Η ένταση μπορεί να είναι μέτρια προς μεγάλη, ενώ ένα πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία. Το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να επηρεάσουν την ένταση , τη διάρκεια και τη συχνότητα των επεισοδίων. Ο πονοκέφαλος τάσης μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως 7 μέρες ! Ο πονοκέφαλος τάσης αποδίδεται σε ενεργά σημεία πυροδότησης πόνου (trigger points) τα οποία μπορεί να βρίσκονται στους υπινιακούς μύες, στον ανελκτήρα της ωμοπλάτης ή τον τραπεζοειδή.Η αυχενογενής κεφαλαλγία επηρεάζει περίπου το 20% των ανθρώπων, ενώ η αναλογία γυναικών/ανδρών είναι 4 προς 1. Η αυχενογενής κεφαλαλγία προκαλείται μετά από ερεθισμό του αυχένα. Κυρίως των δομών που βρίσκονται στην ανώτερη αυχενική μοίρα. Η αυχενογενής κεφαλαλγία είναι μονόπλευρη, με τον πόνο να μένει συνεχώς στην ίδια πλευρά. Ο πόνος είναι μυοσκελετικής φύσης . Παρουσιάζεται με διακυμάνσεις στην ένταση του , από μέτρια προς μεγάλη, ενώ ο αυχενικός πόνος και η δυσκαμψία της αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης συνοδεύουν την κεφαλαλγία.Πότε ο πονοκέφαλος είναι επικίνδυνος;
Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι επικίνδυνος. Συμπτώματα όπως :
- Συστημικά συμπτώματα (Πυρετός, απώλεια βάρους)
- Έντονα νευρολογικά συμπτώματα
- Πρώτος ή χειρότερος πονοκέφαλος ειδικά μετά τα 50 έτη
- Πονοκέφαλος κατά τον βήχα ή τη σεξουαλική επαφή
- Έντονη κεφαλαλγία κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνηΣτις συγκεκριμένες περιπτώσεις πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία υγείας !
Πως μπορεί η φυσικοθεραπεία και η χειροπρακτική βοηθήσει στον πονοκέφαλο;Μετά την κλινική εξέταση και την ένταξη του ασθενή σε συγκεκριμένη κατηγορία, μπορεί να ξεκινήσει η αποκατάσταση του . Ο πρώτος στόχος είναι η αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας/ πονοκεφάλου . Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ειδικών θεραπευτικών χειρισμών (manual therapy, thrust , ) , βελονισμού , και διατάσεων. Τις περισσότερες φορές ο πονοκέφαλος καλυτερεύει άμεσα!
Ο δεύτερος στόχος είναι να περιοριστούν οι κρίσεις του πονοκεφάλου! Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από ειδικό ασκησιολόγιο! Για να δοθεί το ασκησιολόγιο, πρέπει να γίνει αξιολόγηση της δύναμης, της αντοχής και της ποιότητας της κίνησης των μυών του αυχένα! Μετά την αξιολόγηση, δίνεται έμφαση στην κινητική επανεκπαίδευση των εν τω βάθει μυών του αυχένα , στην δύναμη και την αντοχή !
Τις περισσότερες φορές μετά την πρώτη συνεδρία ο ασθενής αισθάνεται πολύ καλύτερα.
Μετά από 5-6 συνεδρίες, το πρόβλημα πλέον βρίσκεται υπό έλεγχο. Το πλήθος των επεισοδίων αραιώνει και η ένταση του πονοκεφάλου μειώνεται!
Διαβάσατε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον πονοκέφαλο; Έχετε απορίες; Είμαστε στη διάθεσή σας!
Μην βάζετε την ζωή σας σε αναμονή ! επισκεφθείτε τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας !