Ποιο ειναι το καλυτερο μαξιλαρι για τον πονο στον αυχενα ;

//Ποιο ειναι το καλυτερο μαξιλαρι για τον πονο στον αυχενα ;

Ίσως κάποιο από εσάς προτιμάτε να κοιμάστε χωρίς μαξιλάρι, κάποιοι άλλοι όμως-αν όχι οι περισσότεροι- δεν μπορούν να φανταστούν πως θα μπορούσαν να κοιμηθούν χωρίς αυτό. Τα ζώα γιατί δεν χρειάζονται μαξιλάρι για να κοιμηθούν; Είναι τόσο απαραίτητο το μαξιλάρι όταν κοιμόμαστε; Κι αν ναι γιατί τότε τους πρώτους μήνες της ζωής μας δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε;

Τι συμβαίνει τους πρώτους μήνες της ζωής μας;

Από την στιγμή της γέννησης μέχρι και τους πρώτους 3-4 μήνες ένα βρέφος κοιμάται αρκετές ώρες, ακόμα δεν έχει αναπτύξει καλό έλεγχο του κορμού και της κεφαλής του και ένα μαξιλάρι μπορεί να εγκλωβίσει το κορμί του σε μια λανθασμένη στάση. Ακόμα η σπονδυλική στήλη του αναπτύσσεται και χρειάζεται χώρος ώστε να μην περιορίζεται καμία κίνηση προς κάποια κατεύθυνση. Επίσης η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναφέρει ότι τα μαξιλάρια οι κουβέρτες και τα λούτρινα παιχνίδια, ευθύνονται για το Σύνδρομο Αιφνίδιο Θανάτου (SIDS) κατά τη διάρκεια του ύπνου, λόγω ασφυξίας.Γι’αυτό και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης συστήνει να χρησιμοποιύνται μαξιλάρια μετά την ηλικία των 2 ετών.

Η στάση που παίρνουμε για να κοιμηθούμε συνδέεται άμεσα με την ποιότητα του ύπνου που κάνουμε. Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να ξυπνάς ξεκούραστος και γεμάτος ενέργεια! Τι γίνεται όμως αν κοιμηθούμε με λάθος στάση;

Έρευνες λοιπόν φαίνεται να μας δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση της στάσης του ύπνου με διάφορες μυοσκελετικές διαταραχές στην περιοχή του αυχένα και των ώμων όπως επίσης και με πονοκεφάλους.Πιο συγκεκριμένα μια “κακή” στάση του αυχένα κατά την διάρκεια του ύπνου συνοδευόμενη με λάθος μαξιλάρι μπορεί να επιδεινώσει τους πονοκεφάλους, τον αυχενικό πόνο ακόμα και το μούδιασμα στους ώμους και τα χέρια. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι το μαξιλάρι μπορεί να τα προκαλέσει όλα αυτά αλλά σίγουρα μπορεί να χειροτερεύσει τα συμπτώματα.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε γι’αυτό; Ας δούμε πρώτα με μια άλλη ματιά την σπονδυλική μας στήλη.

Παρατηρώντας από μια πλάγια όψη την σπονδυλική μας στήλη μπορούμε να διακρίνουμε ότι δεν είναι απλά μια ευθεία γραμμή αλλά αποτελείται από καμπύλες-κυρτώματα. Μπορούμε να διακρίνουμε τις καμπύλες του λαιμού (αυχενική μοίρα σπονδυλικής στήλης) και του κάτω μέρους της πλάτης (οσφυϊκή μοίρα σπονδυλικής στήλης) που εμφανίζουν λόρδωση όπως επίσης και την καμπύλη του θώρακα (θωρακική μοίρα σπονδυλικής στήλης) που εμφανίζει κύφωση. Ο βαθμός της καμπυλότητας των κυρτωμάτων μπορεί να ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά ορίζει την φυσιολογική ουδέτερη θέση του σε στάση ηρεμίας(φυσιολογική ανατομική θέση).

Τι συμβαίνει λοιπόν κατά την διάρκεια του ύπνου; Τι προϋποθέτει ώστε να είναι ξεκούραστος;

Κατά την διάρκεια του ύπνου οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης πρέπει να είναι σε μια ουδέτερη θέση γιατί έτσι εξασφαλίζεται το ιδανικότερο περιβάλλον για τους μύες να χαλαρώσουν, τους αποφορτισμένους μεσοσπονδύλιους δίσκους να ενυδατωθούν και να τραφούν από τους σπονδύλους όπως επίσης να αντικαταστήσουν τα καινούργια κύτταρα τα παλιά.

Ο σκοπός του μαξιλαριού είναι να διατηρεί το σώμα μας σε μια ουδέτερη ευθυγράμμιση ενώ κοιμόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι το κεφάλι μας δεν πρέπει να γέρνει ούτε πολύ πίσω ούτε και πολύ μπροστά προστατεύοντας έτσι την αυχενική λόρδωση.

Το μαξιλάρι είναι προσωπική υπόθεση του καθενός γιάυτό και πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες μας. Για παράδειγμα, το ύψος του θα πρέπει να είναι ανάλογο με τις διαστάσεις του αυχένα-ώμου μας καθώς θα πρέπει να υποστηρίζει τον αυχένα μας σε όποια θέση εμείς κι αν πάρουμε όταν κοιμηθούμε ώστε να βρίσκεται σε ουδέτερη θέση. Ούτως ή άλλως όλοι μας αλλάζουμε θέσεις κατά την διάρκεια του ύπνου μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε ούτε και να το ελέγχουμε. Ας προσφέρουμε λοιπόν στο σώμα μας ότι καλύτερο για την ξεκούραση και την αναζωογόνηση του εξασφαλίζοντας τουλάχιστον την καλύτερη δυνατή επιφάνεια πάνω στην οποία μπορούμε να ξαπλώσουμε .

Ας μην ξεχνάμε ότι περνάμε τουλάχιστον το 1/3 της ζωής μας στο κρεβάτι.

 

Όνειρα γλυκά και ξεκούραστα!