ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ. ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

//ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ. ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Σήμερα θα αναφερθούμε στον πόνο στη μέση , που δεν κατεβαίνει στο πόδι ( για να μάθετε για την ισχιαλγια πατήστε εδώ), αλλά επίσης και στον πόνο ο οποίος κατεβαίνει μέχρι το γλουτό (ισχίο) .
Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων θα βιώσουν έστω και μια φορά στη ζωή τους πόνο στη μέση, του οποίου η ένταση μπορεί να ποικίλει , από πολύ ελαφριά μέχρι πάρα πολύ έντονη.

Αιτίες

Οι λόγοι που μπορεί να προκληθεί πόνος στη μέση είναι πολλοί, αφού λόγω της πολυπλοκότητας της σπονδυλικής στήλης πόνος μπορεί να προκληθεί από κήλη δίσκου,από μυικές δομές όπως είναι για παράδειγμα ο τετράγωνος οσφυικός, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ο πόνος στη μέση προέρχεται από τις λεγόμενες ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις (facet syndrome).
Παρόλο τον πόνο, το 95% των περιπτώσεων ο πόνος της μέσης δεν είναι επικίνδυνος για τον ασθενή, ενώ μόνο το 1% χρειάζεται χειρουργείο , (ιππουριδική συνδρομή ή κακοήθεια ή μόλυνση) .

Πορεία

Ο πόνος στη μέση μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά (μέρα με τη μέρα) ή απότομα (από κάποιο σκύψιμο ή από την άρση βάρους) , ενώ παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν στην εμφάνιση του είναι το ιστορικό , η εργασία, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, βιοψυχοκοινωνικοί παράγοντες (μειωμένη ευχαρίστηση από τη δουλειά) ψυχική και σωματική κόπωση , άμεσο τραύμα ή πλήξη και πολλοί άλλοι !

Ο πόνος στη μέση μπορεί να είναι αρκετά έντονος, όμως η ένταση του πόνου δεν συνδέεται με το μέγεθος της ιστικής βλάβης που μπορεί να υπάρχει.

Πρέπει να κάνω Μαγνητική Τομογραφία ;

Ένα πολύ μεγάλο ερώτημα που μας γίνεται συχνά από τους ασθενείς είναι αν πρέπει να κάνουν μαγνητική / αξονική τομογραφία. Σαν κλινικοί, μπορούμε να εντοπίσουμε αυτό που ορίζουμε σαν κόκκινες σημαίνες και να προτείνουμε στον ασθενή μας να πάει για απεικονιστηκές εξετάσεις. Οι διεθνής οδηγίες για τον πόνο στη μέση, μας αποτρέπουν να στέλνουμε τους ασθενείς για μαγνητικές / αξονικές χωρίς να υποπτευόμαστε κάτι σοβαρότερο, αφού οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις που θα φανούν δεν σημαίνει ότι έχουν άμεση σχέση με τον πόνο του ασθενή, και επίσης , συχνά έχουν ένα αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του ατόμου, με αρνητική πορεία στην περίπτωσή του.

Πρόγνωση

Ο τύπικός πόνος στη μέση, έχει περίπου διάρκεια ζωής 4-6 εβδομάδες, αν και αυτό διαφοροποιείται με βάση τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, την καθημερινότητα και το ιστορικό του. Ο πόνος στη μέση που δεν κατεβαίνει στο πόδι, συνήθως έχει μια πολύ θετική πρόγνωση.

Θεραπεία

Όσο αφορά τη φαρμακευτική αγωγή ο NICE προτείνει στην οξεία φάση μη στεροΐδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, στην μικρότερη δυνατή δόση, για το μικρότερο χρονικό διάστημα που είναι εφικτό.

Πως μπορεί όμως να βοηθήσει η φυσικοθεραπεία και η χειροπρακτική στον πόνο στη μέση;
Μέσω αξιολόγησης, ο φυσικοθεραπευτής / χειροπρακτικός μπορεί να διακρίνει ποια δομή έχει επηρεαστεί, και ανάλογα με την φύση του προβλήματος, παρέχεται η καλύτερη δυνατή θεραπεία.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει, αναλγησία μέσω μηχανημάτων, θεραπευτική μάλαξη, διατάσεις σε μυς που δημιουργούν ή ακτινοβολούν πόνο, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξειδικευμένοι χειρισμοί στην σπονδυλική στήλη.

Μέσω των χειρισμών (thrust / ανατάξεις) , επιστρέφει το εύρος κίνησης και η φυσιολογική
λειτουργία των αρθρώσεων, ενώ το νευρικό σύστημα δέχεται ένα πολύ ισχυρό αναλγητικό σήμα το οποίο έχει τις περισσότερες φορές άμεσα αποτελέσματα!

Κατά τη διάρκεια και στο τέλος της θεραπείας, ο ασθενής εκπαιδεύεται τόσο για τη στάση, όσο και για τις δραστηριότητες που πρέπει να συνεχίσει ή να αποφύγει, ενώ αν η περίπτωση το επιτρέπει, μπορούν να δωθούν ασκήσεις ενδύνάμωσης McGill (1, 2, 3) και αυτοθεραπείας (McKenzie) !

Έρευνες μας έχουν δείξει ότι η φυσικοθεραπεία / χειροπρακτική σε συνδυασμό με θεραπευτική άσκηση μπορεί να μειώση την ένταση και διάρκεια των επώδυνων συμπτωμάτων μέχρι και 50% .

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση και η καθοδήγηση στην πρόληψη των υποτροπών του πόνου της μέσης, αφού η επανεμφάνιση του πόνου της μέσης με σωστή άσκηση και συμβουλευτική, μπορεί να μειωθεί έως και 45% .

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, ο πόνος στη μέση είναι μια δυσάρεστη εμπειρία, η οποία θα πλήξει τους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο. Με απλά παυσίπονα και μέσω της φυσικοθεραπείας και της χειροπρακτικής, μπορείτε να έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα, χωρίς να χρειάζεται να βάλετε τη ζωή σας στην αναμονή !

Εάν έχετε πόνο στη μέση , απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας !