Πονάς στο γόνατο χωρίς λόγο ;

//Πονάς στο γόνατο χωρίς λόγο ;

 

Στο σημερινό blog θα αναλύσουμε τον πόνο στο γόνατο που εμφανίζεται χωρίς κάποιο τραυματισμό! Επίσης θα αναφερθούμε στο αν χρειάζεται κάποιος να κάνει μαγνητική, αν τα τυχόν ευρήματα σχετίζονται με τον πόνο που αισθάνεται και τελικά, τι μπορεί να κάνει ώστε να ανακουφιστεί και να αυξήσει την ποιότητα ζωής του!

Αρχικά, μπορούμε να χωρίσουμε τον πόνο στο γόνατο σε δύο μεγάλες άτυπες κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει εκείνους που πονάνε χωρίς κάποιο τραυματισμό ή κάποια  αλλαγή στην καθημερινότητά τους. Η δεύτερη κατηγορία εμπεριέχει εκείνους που ο πόνος αρχίζει σταδιακά στο γόνατο ,μετά  από ελαφριά αύξηση της δραστηριότητας. Πάλι όμως χωρίς τραυματισμό.

Ο πόνος στο γόνατο είναι ένας συχνός λόγος επίσκεψης στο γιατρό. Δεν είναι σπάνιο οι ασθενείς να παραπέμπονται για μαγνητική ενώ δεν είναι πάντα απαραίτητο. Η τακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα την συχνά εσφαλμένη ερμηνεία των φυσιολογικών αλλοιώσεων ως παθολογικών ενώ δεν σχετίζονται με το πρόβλημά τους. Αλλοιώσεις όπως ρήξη μηνίσκου, χονδροπάθεια και οστεοαρθρίτιδα εμφανίζονται σε μεγάλο ποσοστό και στον ασυμπτωματικό πληθυσμό και δεν χρίζουν χειρουργείου.

Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να επηρεάσει εφήβους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Στους εφήβους εμφανίζεται σε περιόδους γρήγορης ανάπτυξης , ενώ σε μεγαλύτερους ανθρώπους , συνήθως εμφανίζεται μετά τα 50 έτη.

Λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο στο γόνατο μπορεί να είναι :
  1. παλιός τραυματισμός
  2. γενετικοί παράγοντες
  3. παχυσαρκία
  4. η ηλικία
  5. το κάπνισμα
  6. μειωμένη δύναμη και αντοχή των μυών γύρω από το γόνατο και το ισχίο.

Οι ασθενείς μπορεί  να παραπονιούνται για συμπτώματα όπως πόνο ,  σφιχτό ή δύσκαμπτο γόνατο, κλείδωμα, μυϊκή αδυναμία και αστάθεια. Όλα τα παραπάνω αφορούν την πρώτη κατηγορία.

Η δεύτερη κατηγορία , αφορά  τους ανθρώπους που ο πόνος στο γόνατό τους ξεκίνησε χωρίς να υπάρχει τραυματισμός ενώ αύξησαν παράλληλα την δραστηριότητά τους. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς, εμφανίζουν πόνο στην μπροστινή μεριά του γόνατος και γύρω  από την επιγονατίδα.  Δραστηριότητες όπως το ανεβοκατέβασμα από σκαλιά, τα καθίσματα, η πεζοπορία ή το τρέξιμο μπορεί να τον τον προκαλούν.

Αν και ο πόνος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αναφέρουν, συνυπάρχουν  τριγμός (τρίξιμο), δυσκαμψία και δυσκολίες στην καθημερινότητα. Επίσης , τα συμπτώματα συνοδεύονται από μείωση της φυσικής δραστηριότητας (λόγω πόνου) και χαμηλή ποιότητα ζωής.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος όμως ώστε να ανακουφιστεί και να ξεπεράσει το πρόβλημά του;

Πρώτα απ’ όλα , όσο πιο γρήγορα επισκεφθεί κάποιον επαγγελματία υγείας τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει.

Ως πρώτη γραμμή θεραπείας προτείνεται η θεραπευτική άσκηση. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του ισχίου και του τετρακεφάλου εντός ενός προγράμματος 6-12 εβδομάδων, φαίνεται να μειώνουν την ένταση του πόνου και να αυξάνουν τη λειτουργικότητα !

Συνδυαστικά με την άσκηση, ο έλεγχος του βάρους και αλλαγές στο lifestyle μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα αποτελέσματα!

Επίσης, ο συνδυασμός, φυσικοθεραπείας , με ενδυνάμωση, κινητική επανεκπαίδευση, και κινητοποίηση της επιγονατίδας, οδήγησε σε γρηγορότερη ανάρρωση  σύμφωνα με τον crossley et al (2018) .

Συνοψίζοντας, ο πόνος στο γόνατο ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Οι απεικονιστικές εξετάσεις σε πόνο ο οποίος δεν έχει προέρθει από τραυματισμό, συνήθως δεν φανερώνει την πραγματική εικόνα.  Η δια χειρός θεραπεία, η  θεραπευτική άσκηση, και οι αλλαγές στην καθημερινότητα μπορούν να επιφέρουν σημαντική βελτίωση στον πόνο και την ποιότητα ζωής του ασθενή !

Έχετε πόνο στο γόνατο; Μην περιμένετε, απευθυνθείτε στον κατάλληλο επαγγελματία υγείας!