Πως βοηθαει η φυσικοθεραπεια στην ισχιαλγια;

//Πως βοηθαει η φυσικοθεραπεια στην ισχιαλγια;

Ο πόνος στη μέση επηρεάζει το 98% των ανθρώπων κάποια στιγμή της ζωής τους. Ένα ποσοστό θα εμφανίσει πόνο στο ισχίο και το πόδι. Στην ιατρική κοινότητα έχει επικρατήσει να το ονομάζουμε ισχιαλγία.

Η ισχιαλγία δεν είναι κάποια συγκεκριμένη πάθηση, αλλά χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα γεγονός (Άλγος = Πόνος, ισχίο + άλγος = ισχιαλγία). Η ισχιαλγία αποτελεί μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εμπειρία , ασθενείς σε έρευνες δηλώνουν ότι ο πόνος που αισθάνονται είναι μεγαλύτερος από αυτόν που θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν.

Σήμερα θα μιλήσουμε μόνο για τον πόνο που προέρχεται από τη σπονδυλική στήλη και ακτινοβολεί στο πόδι. Θα αναφέρουμε κάποιες αιτιολογίες, μερικούς επιβαρυντικούς παράγοντες, θα συγκρίνουμε τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης με αυτά της φυσικοθεραπείας, και φυσικά θα σας μεταφέρουμε πως μπορεί η φυσικοθεραπεία να βοηθήσει στην ισχιαλγία !

Οι λόγοι που μπορεί κάποιος να εμφανίσει ισχιαλγία ποικίλουν. Οι πιο βασικοί είναι η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, η σπονδυλολίσθηση και η σθένωση σπονδυλικού καναλιού / σωλήνα. Ανάλογα με την κάθε περίσταση η φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση διαφέρει.

Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι όταν το νεύρο συμπιέζεται στη σπονδυλική του στήλη, θα έχει έντονο πόνο. Στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει, καθώς υπάρχει πληθώρα ερευνών που αποδεικνύουν ότι ασθενείς με εκφυλιστικές αλλοιώσεις μπορούν να είναι ασυμπτωματικοί.

Σε περίπτωση όμως που υπάρχει κάποια πίεση στο νεύρο και οι ασθενείς φανερώνουν συμπτώματα, δύο είναι οι οδοί που μπορεί να πάρει η κατάσταση .Πριν να συνεχίσουμε πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα νεύρο για να είναι λειτουργικό (να αποστέλλει και να λαμβάνει πληροφορίες από τον εγκέφαλο ) πρέπει να έχει καλή αιματική ροή. Τα νεύρα γενικότερα είναι αιμοδιψείς δομές. Η πρώτη οδός λοιπόν είναι η μηχανική . Το νεύρο συμπιέζεται, ισχαιμεί , οπότε χάνεται η λειτουργικότητα του και επηρεάζεται η κινητικότητα και η αισθητικότητα του ατόμου. Η δεύτερη οδός είναι η χημική . Το νεύρο ερεθίζεται, φλεγμαίνει , και αυτό οδηγεί στον πόνο. Συνήθως αυτές οι δυο καταστάσεις συνυπάρχουν χωρίς όμως να είναι απαραίτητο.

Τι μπορεί να οδηγήσει ή να επιβαρύνει όμως μια τέτοια κατάσταση;

Πέραν του ιστορικού, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η χειρωνακτική εργασία, η εργασία με πολύωρη παραμονή σε σκυμμένη θέση , το άγχος αλλά και το κακό εργασιακό περιβάλλον (Μη ικανοποιητική εργασία) μπορούν να οδηγήσουν στην ισχιαλγία.

Οι ασθενείς με ισχιαλγία όταν αναφέρονται στα συμπτώματά τους αναφέρουν πόνο στη μέση που ακτινοβολεί στο πόδι, όμως ο πόνος του ποδιού είναι χειρότερος από της μέσης, πολλές φορές αισθάνονται κάψιμο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα , βελόνες ή πινέζες, ενώ συχνά έχουν αδυναμία στο κάτω άκρο και μειωμένα αντανακλαστικά. Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ ισχυρά όπως αναφέραμε και πριν, όμως δεν είναι ανάλογα του προβλήματος. Δηλαδή το ότι πονάνε πολύ δεν σημαίνει ότι έχουν κάποια σοβαρή ιστική βλάβη.

Πως μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπεία και πως συγκρίνονται τα αποτελέσματα με τη χειρουργική παρέμβαση ;

Σε έρευνα που έγινε στο αμερικανικό ινστιτούτο χειρουργών σπονδυλικής στήλης μελετήθηκαν οι διαφορές στα αποτελέσματα σε ασθενείς με ισχιαλγία που χειρουργήθηκαν, και σε ασθενείς που ακολούθησαν συντηρητική αγωγή. Στα αποτελέσματα προέκυψε ότι μετά από ένα χρόνο δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους εγχειρισμένους και τους μη εγχειρισμένους ασθενείς, παρότι στην αρχή ο πόνος των εγχειρισμένων μειώθηκε λίγο νωρίτερα. Επίσης, οι μη χειρουργημένοι ασθενείς γνώριζαν πως να διαχειριστούν τα συμπτώματα τους καλύτερα σε σχέση με την άλλη ομάδα ασθενών. Στην πραγματικότητα μόνο το 1% των ασθενών χρειάζονται χειρουργείο , λόγω κάποιας πιο σοβαρής αιτιολογίας (Κύστης , Νεοπλάσματος κλπ).

Γενικότερα, οι ασθενείς με ισχιαλγία θέλουν να γνωρίζουν τι συμβαίνει στο σώμα τους, ενώ περιμένουν να ανακάμψουν γρήγορα. Υπάρχουν διάφορες πληροφορίες που μπορούν να μας βοηθήσουν στο να δώσουμε ένα χρονικό πλαίσιο, αλλά και στο πως θα πάει η περίπτωσή τους. Για παράδειγμα χρόνιος πόνος 6/10 σε VAS , πόνος που επιμένει για καιρό κάτω από το γόνατο, πόνος που επηρεάζει τον ύπνο , την δουλειά και τη ζωή γενικότερα, αλλά και απώλεια αισθητικότητας, μας δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την περίπτωση του ασθενή.

Τι μπορούμε να κάνουμε για όλα αυτά;

Η φυσικοθεραπεία προοδεύει και αλλάζει. Η πρώτη μας κίνηση είναι η ενημέρωση του ασθενή για όλα τα παραπάνω. Η εκπαίδευση του για την διαχείριση του προβλήματος , αποτελεί την δεύτερη και πιο σημαντική κίνηση.

Επίσης ,ανάλογα με την φάση που βρίσκεται ο ασθενής , οξεία ή χρόνια, μπορούμε να επέμβουμε για να τον ανακουφίσουμε από τα συμπτώματα.

Το Manual therapy, οι χειρισμοί , οι ασκήσεις αυτοθεραπείας (McKenzie) αποτελούν ισχυρά όπλα που έχουμε στα χέρια μας. Όσο ο χρόνος περνάει, μπορούμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα του ασθενή ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης στρατηγικών μυικών ομάδων, με στόχο την επανένταξη του στην καθημερινότητα.

Ακόμα, ενημερώνουμε τον ασθενεί για αυτά που πρέπει να κάνει, και εκείνα που πρέπει να αποφύγει. Το αποτέλεσμα είναι προϊόν συνεργασίας ανάμεσα σε ασθενή και θεραπευτή . Ο θεραπευτής καθοδηγεί, και ο ασθενείς εκτελεί ενεργά τις οδηγίες του θεραπευτή. Έτσι μόνο, μπορεί ο ασθενής να μάθει να διαχειρίζεται την κατάσταση του, και να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει αν ποτέ τα συμπτώματα επιστρέψουν.

Συνοψίζοντας, οι ασθενείς με ισχιαλγία βιώνουν έντονο πόνο, πρωτόγνωρα συμπτώματα, που όμως υπάρχει τρόπος να τα διαχειρίζονται και να θεραπευτούν. Δεν πρέπει να βάζετε την ζωή σας σε αναμονή !

Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε !