Είναι αρκετές οι φορές, που μετά από ένα τραυματισμό, οι ασθενείς μας, μας ρωτάνε αν πρέπει να βάλουνε πάνω κάτι κρύο ή κάτι ζεστό. Στη σημερινή δημοσίευση λοιπόν, θα αναλυθεί σε ποιες περιπτώσεις βάζουμε κρύο, σε ποιες ζεστό, και επιγραμματικά πως λειτουργούν οι δύο μεθόδοι, και με ποιον τρόπο πρέπει να τις χρησιμοποιούμε.
Κρυοθεραπεία
Ενδείξεις
Η κρυοθεραπεία αποτελεί την πιο γνωστή τεχνική άμεσης αντιμετώπισης τραυματισμών .
Αμέσως μετά από έναν τραυματισμό, η περιοχή γίνεται ζεστή, κοκκινίζει , πρήζεται και πονάει. Σε αυτά ακριβώς τα συμπτώματα η κρυοθεραπεία αποτελεί την βέλτιστη λύση.
Στόχος της κρυοθεραπείας είναι η τοπική μείωση της κυκλοφορίας του αίματος, η μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος κατά την οξεία φάση (αμέσως μετά τον τραυματισμό και έως 48 ώρες μετά). Ως αποτέλεσμα, η κρυοθεραπεία πετυχαίνει την μείωση του πόνου , αφού περιορίζονται οι μεταβολικές αντιδράσεις του οργανισμού που αναφέρονται παραπάνω.
Αναφέρονται ενδεικτικά κάποια παραδείγματα :
1) Χτύπημα σε αθλητική δραστηριότητα (αθλητικές κακώσεις)
2) Άμεση πλήξη
3) Πτώσεις στο έδαφος
4) Διαστρέμματα στα πόδια και τα χέρια
5) Μετεγχειρητικά κλπ
Η κρυοθεραπεία αποτελεί μια καλή λύση κυρίως για την οξεία φάση, δηλαδή ακριβώς μετά τον τραυματισμό.
Αντενδείξεις
Η κρυοθεραπεία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται όταν υπάρχει ανοιχτό τραύμα στην περιοχή, σε ανθρώπους που έχουν κάποια αισθητική ή αισθητηριακή διαταραχή , σε όσους έχουν κακή αιματική κυκλοφορία , ενώ σε χρόνιο πόνο η εφαρμογή του ψυχρού ίσως να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Τρόπος εφαρμογής
Η εφαρμογή του ψυχρού πρέπει να γίνεται πάντα με προσοχή. Πρέπει να αποφευχθεί η απευθείας έκθεση του ψυχρού στο δέρμα, αφού μπορεί να οδηγήσει σε έγκαυμα. Καλό θα ήταν λοιπόν γύρω από το επίθεμα ή την παγοκύστη να υπάρχει μια πετσέτα.
Για μεγαλύτερα αποτελέσματα, η κρυοθεραπεία πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά τον τραυματισμό, ώστε να περιοριστεί το οίδημα και η φλεγμονή.
Ο χρόνος εφαρμογής της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10-15 λεπτά , για αυτό ίσως να
χρειαστεί επανάληψη της τοποθέτησης μέσα στη μέρα 4-5 φορές.
Θερμοθεραπεία
Όταν μιλάμε για θερμοθεραπεία, κάνουμε λόγο για την τοποθέτηση ζεστού επιθέματος πάνω στην τραυματισμένη περιοχή. Η θερμοθεραπεία αν και δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά όσο η κρυοθεραπεία, μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα κυριώς σε υποξύ
και χρόνιο πόνο .
Ενδείξεις
Η θερμοθεραπεία βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνει τα σημεία τα οποία μπορεί να αισθάνεστε ΄΄πιασμένοι΄΄ και να αυξήσει την ευλυγισία και την ευκαμψία των μυών. Επίσης βοηθάει στην διαδικασία της επούλωσης, λόγω της αύξησης της αιματικής ροής. Πρέπει να τονιστεί ότι με τον όρο θερμοθεραπεία, πρέπει το μέσο που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι ζεστό και όχι καυτό.
Με το ζεστό μπορούμε να επιτύχουμε αυτά που γράφτηκαν παραπάνω, ενώ με το καυτό υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για έγκαυμα, παρά για ανακούφιση.
Η θερμοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει άμεσα ασθενείς με χρόνιο πόνο, και ασθενείς που έχουν περάσει την οξεία φάση, δηλαδή όσους έχουν ένα πρόσφατο τραυματισμό, αλλά πλέον δεν υπάρχει οίδημα ή μελάνιασμα στην περιοχή.
Αντενδείξεις
Η θερμοθεραπεία, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς που έχουν ανοιχτό τραύμα , ενώ αν υπάρχει οίδημα ή φλεγμονή στην περιοχή, καλό θα ήταν το θερμό να αποφευχθεί και να τοποθετηθεί ψυχρό . Ασθενείς με φλεβική θρόμβωση , διαβήτη ή δερματίτιδα πρέπει να αποφύγουν επίσης το ζεστό.
Τρόπος Εφαρμογής
Όπως προαναφέρθηκε, το επίθεμα πρέπει να είναι ζεστό και όχι καυτό, ενώ σε αντίθεση με το ψυχρό, η τοποθέτηση θερμού έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν γίνεται για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Σε έναν τοπικό τραυματισμό, 20-25 λεπτά , μπορούν να βοηθήσουν αρκετά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, ενώ για μεγαλύτερες
περιοχές, ίσως να χρειαστεί περισσότερη ώρα για βέλτιστα αποτελέσματα.
Συνοψίζοντας, όταν ο ασθενής καταννοήσει πότε πρέπει να χρησιμοποιεί ζεστό ή κρύο , μπορεί να πετύχει μεγάλα αποτελέσματα στη θεραπεία του. Ένας απλός κανόνας είναι ο εξής. Σε οξεία φάση (0-48 ώρες) Κρύο επίθεμα, σε υποξεία και χρόνια (Πάνω απο 72 ώρες) θερμό !
Με εκτίμηση,
Κουμέντος Γεώργιος.