Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να σηκώσεις κάποιο βαρύ φορτίο από το έδαφος.
Η ικανότητα μας να σηκώνουμε βαριά αντικείμενα από το έδαφος είναι απαραίτητη και ζωτικής σημασίας. Από την εποχή των σπηλαίων η επιβίωση και η καθημερινότητα μας απαιτούσε να σηκώνουμε από ελαφριά έως βαριά αντικείμενα από το έδαφος (κορμούς δένδρων, βράχους, ξύλα, ζώα μετά από κυνήγι κτλ). Είναι λοιπόν κάτι για το οποίο είμαστε σχεδιασμένοι!
Στο σήμερα, οι προκλήσεις τους σώματος και τα καθημερινά βάρη δεν είναι τόσο μεγάλα…
Περιορίζονται στο καθημερινό σήκωμα κάποιας τσάντας από το πάτωμα, του παιδιού σου που πρέπει να το πάρεις αγκαλιά για να ηρεμίσει, της σχολικής τσάντας για τα παιδιά. Ωστόσο, η ικανότητα μας να σηκώνουμε βαριά αντικείμενα από το έδαφος ή να κουβαλάμε άχθη, είναι απαραίτητη και ζωτικής σημασίας για την απόκτηση μια δυνατής σπονδυλικής στήλης.
Η σπονδυλική μας στήλη είναι σχεδιασμένη να κινείται και να σηκώνει φορτία.
Αν περιορίσει κανένας την κίνηση (κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στη σύγχρονη εποχή της καθιστικής εργασίας) και την άρση φορτίων από το έδαφος, το αποτέλεσμα είναι μια αδύναμη σπονδυλική στήλη η οποία είναι έτοιμη να πονέσει με την παραμικρή φόρτιση.
Για πολλά χρόνια η συχνότερη συμβουλή που έδιναν οι ειδικοί σε όσους πονούσαν τη μέση τους, ήταν να μην σηκώνουν τίποτα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προτεινόταν η πλήρης αποφυγή για το υπόλοιπο της ζωή τους. Αυτή η προσέγγιση είχε ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται άτομα με ιδιαίτερα αδύναμες/εύθραυστες σπονδυλικές στήλες, κινητικές δυσλειτουργίες, χωρίς απαλλαγή από τον πόνο στη μέση τους και μια γενικότερη συμπεριφορά φόβου και αποφυγής (Fear-Avoidance Syndrome)
Όπως και σε ένα διάστρεμμα στην ποδοκνημική (αστράγαλο), το τρέξιμο μπορεί να μην είναι εφικτό και προβλεπόμενο για ένα χρονικό διάστημα, αλλά μετά το πέρας του χρόνου αποκατάστασης μπορεί να ενταχθεί και πάλι στην καθημερινότητας μας. Αναλογικά, μετά από ένα επεισόδιο οσφυαλγίας (πόνος στην μέση) πρέπει να αποκαταστήσουμε και την ικανότητα μας να σηκώνουμε φορτία από το έδαφος και όχι να τα αποφεύγουμε όπως ο διάβολος το λιβάνι….
Πως προχωράμε λοιπόν στην επίτευξη αυτού το στόχου ;
Πότε μπορούμε να αρχίσουμε να σηκώνουμε βάρη μετά από ένα επεισόδιο οσφυαλγίας ; Πόσα κιλά μπορούμε να σηκώσουμε ; Πως σηκώνουμε βάρη ;
Η απάντηση είναι : Προοδευτικά
Στο nomorepain είμαστε εξειδικευμένοι στην θεραπεία, αποκατάσταση και ενδυνάμωση της σπονδυλικής στήλης !
Κλείστε σήμερα ένα ραντεβού για να σας βοηθήσουμε στην απόκτηση μιας δυνατής και ανθεκτικής Σπονδυλικής Στήλης !