Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ! Τι πρέπει να γνωρίζεις!

//Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ! Τι πρέπει να γνωρίζεις!

Στο σημερινό blog θα αναφερθούμε στο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα!

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα; 

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αποτελεί μια από τις πιο συχνές διαταραχές του άνω άκρου (3% παγκόσμια) . Το σύνδρομο  αυτό προκαλείται όταν υπάρχει πίεση στο μέσο νεύρο εντός του καρπιαίου σωλήνα, ο οποίος αποτελείται από τένοντες , οστά και συνδέσμους.   Η διαταραχή στο μέσο νεύρο  μειώνει τη λειτουργικότητα των μυών και την αισθητικότητα στην έσω επιφάνεια της παλάμης.

Τι συμπτώματα υπάρχουν στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ; 

Τα συμπτώματα που αναφέρονται από τους ασθενείς είναι  μούδιασμα, πόνος ή παραισθησία στην κατανομή του μέσου νεύρου (δηλαδή στον καρπό και τα τρία πρώτα δάχτυλα του χεριού) . Επίσης φανερώνεται πόνος τη νύχτα, ο οποίος ξυπνάει τον ασθενή. Συνήθως οι ασθενείς θέλουν να τινάξουν το χέρι τους ή να το κρεμάσουν στην άκρη του κρεβατιού. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορούν να συνοδεύονται από αδυναμία των μυών του θέναρος  (μύες στη βάση του αντίχειρα). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πέφτουν αντικείμενα από τα χέρια του ασθενή.

Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου για να αναπτύξει κανείς το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα; 

Η ηλικία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης, τα αυτοάνοσα ,ο υποθυρεοειδισμός  αποτελούν μερικούς βασικούς παράγοντες κινδύνου. Επίσης όμως , γυναίκες οι οποίες παίρνουν αντισυλληπτικά, είναι στην εμμηνόπαυση  ή κάνουν ορμονοθεραπεία, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν το σύνδρομο. Όσο αφορά τους άνδρες, όσοι δουλεύουν σε οικοδομές ή χρησιμοποιούν εργαλεία δόνησης (π.χ. τρυπάνια) και σε δουλειές που απαιτείται επαναλαμβανόμενη κίνηση του χεριού έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για να αναπτύξουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Αν και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις του χεριού/καρπού αποτελούν αιτία κινδύνου, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να εμπλέκουν τη νόσο με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ποια η πρόγνωση του συνδρόμου; 

Σε γενικές γραμμές ασθενείς με ελαφριά ή μέτρια συμπτώματα, ανταποκρίνονται θετικά στη συντηρητική θεραπεία. Χειρότερη πρόγνωση συνήθως έχουν οι διαβητικοί, όσοι ασθενείς είναι μεγαλύτεροι των 50 ετών, και όσοι έχουν πολύ σοβαρά συμπτώματα. Η τελευταία κατηγορία θα πρέπει να σκεφτεί και τη χειρουργική αντιμετώπιση.

Πως μπορεί ο ασθενής να βοηθηθεί από τη φυσικοθεραπεία / χειροπρακτική; 

Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις πρόληψης της ατροφίας των μυών του θέναρος. Μείωση της έντασης των συμπτωμάτων μέσω φυσικών μέσων (ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχο ή laser). Ασκήσεις κινητοποίησης νευρικού ιστού , manual therapy στα οστάρια του καρπού, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση και πληροφόρηση του ασθενή. Ακόμα, στους ασθενείς προτείνεται ένας νάρθηκας νυκτός που τοποθετεί το χέρι σε ουδέτερη θέση. Με αυτόν τον τρόπο τα συμπτώματα μειώνονται αισθητά !

Εν κατακλείδι, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αποτελεί το πιο συχνό σύνδρομο νευρομυοσκελετικής διαταραχής του άνω άκρου. Ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτώματα ανταποκρίνονται πολύ θετικά στην συντηρητική θεραπεία. Η φυσικοθεραπεία και η χειροπρακτική μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση , διαχείριση , και ίαση της νόσου.

Αν χρειάζεστε βοήθεια, απευθυνθείτε στον κατάλληλο επαγγελματία υγείας !

Ακολουθείστε μας στα social media για να βλέπετε πρώτοι βίντεο με ασκήσεις αυτοδιαχείρισης!