Τελικα η αλλαγη του καιρου επηρεαζει τον πονο που αισθανομαστε;

//Τελικα η αλλαγη του καιρου επηρεαζει τον πονο που αισθανομαστε;

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, υπάρχει η πεποίθηση ότι η αλλαγή του καιρού μπορεί να επηρεάσει τον πόνο που αισθανόμαστε ή πολλές φορές ακόμα και να τον προκαλέσει. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που υποστηρίζουν ότι μία χειρουργική επέμβαση που έγινε στο παρελθόν τους ενοχλεί , ότι ο πόνος στη μέση τους επιστρέφει ή ότι κάποιο παλιό τραύμα τους προκαλεί δυσφορία και όλα αυτά οφείλονται στην αλλαγή του καιρού!

Η ελληνική γλώσσα έχει μεριμνήσει για αυτή την κατάσταση την οποία ονομάζει Μετερεωπάθεια !

Πόσα από αυτά είναι αλήθεια, πόσα από αυτά έχουν κάποια βάση, τι έχει ερευνηθεί; Μήπως το να ρίχνουμε στον καιρό τους πόνους μας είναι κάτι το οποίο ‘’μας βολεύει’’ ; Όλα αυτά θα απαντηθούν παρακάτω, οπότε ας ξεκινήσουμε !

Μετά από εκτενή μελέτη της βιβλιογραφίας που κάναμε για εσάς, φάνηκε ότι η επιστημονική κοινότητα διαφωνεί στο συσχετισμό πόνου και αλλαγής καιρού !

Υπάρχουν κάποιες θεωρίες όμως τις οποίες και σας μεταφέρουμε αμέσως !

Οι ασθενείς με αρθρίτιδα, αναφέρουν ότι όταν το βαρομετρικό αλλάζει (Βαρομετρικό είναι η εξωτερική πίεση που δεχόμαστε από τον αέρα της ατμόσφαιρας) , τότε οι αρθρώσεις τους τείνουν να τους ενοχλούν περισσότερο. Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αν και υπάρχει μια περίπτωση να αλλάζει η σύσταση του ενδοαρθρικού υγρού και να γίνεται λίγο παχύτερο λόγω του ψύχους, όταν ο καιρός είναι ψυχρός, οι ασθενείς μένουν περισσότερο ανενεργοί, στην ζεστασιά του σπιτιού τους. Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι η γυμναστική και γενικότερα η κίνηση βοηθάει τους ασθενείς με αρθρίτιδα να ελέγξουν τον πόνο τους. Βγαίνει ένα συμπέρασμα λοιπόν ότι η αλλαγή του καιρού δεν επηρεάζει άμεσα αλλά έμμεσα , αφού οι ασθενείς μένουν ανενεργοί σε σχέση με τις μέρες που έχει περισσότερη ζέστη.

Συνεχίζοντας , σε έρευνα που έγινε στην Αμερική, 11.000.000 ασθενείς επισκέφθηκαν κάποιον επαγγελματία υγείας για τον πόνο .Μόλις το 18% επισκέφθηκε έναν ειδικό βροχερές μέρες. Στο συμπέρασμα φάνηκε ότι δεν υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στον καιρό και την αύξηση των επισκέψεων σε επαγγελματίες υγείας.

Βέβαια, μια ενδιαφέρουσα άποψη είναι εκείνη του συσχετισμού του πονοκεφάλου και του χαμηλού βαρομετρικού. Φαίνεται ότι οι μεταβολές του καιρού ίσως επηρεάζουν τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες. Μεγάλοι οργανισμοί όπως είναι ο NHS έχουν εκδόσει ειδικές οδηγίες για τέτοιες καταστάσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή λόγω των καιρικών φαινομένων φανερώνονται κάποιες βιοχημικές και ηλεκτρικές αλλαγές στα ερεθίσματα που δέχεται ο εγκέφαλος μας, όπως για παράδειγμα διαταραχή της σεροτονίνης της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό ίσως συμβαίνει επειδή ο οργανισμός μας χρειάζεται μια προειδοποίηση ώστε να προστατευτεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ! Υπάρχουν πολλές δυσκολίες στο να πραγματοποιηθούν μελέτες που να το αποδεικνύουν εκατό τοις εκατό.

Γιατί όμως η αλλαγή του καιρού είναι τόσο συνδεδεμένη με την πεποίθηση ότι προκαλείται ή χειροτερεύει ο πόνος μας;

Οι επιστήμονες το μεταφέρουν ως Confirmation bias ή αλλιώς στα ελληνικά η Προκατάληψη της επιβεβαίωσης !

Η προκατάληψη της επιβεβαίωσης είναι η τάση να υπερεκτιμούμε τα δεδομένα ώστε να υποστηριχθεί μια υπάρχουσα πεποίθηση !

Ίσως δηλαδή αυτή η πεποίθηση να έχει περάσει από τις παλαιότερες γενιές στη δική μας, και ενώ από το ιστορικό μας να προκύπτει ότι κάτι άλλο φταίει που πονάμε, εμείς να το δικαιολογούμε με αυτόν τον τρόπο !

Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει φανερή σύνδεση ανάμεσα στην αλλαγή του καιρού και στον πόνο. Η μοναδική περίπτωση που ίσως να υπάρχει μια σύνδεση είναι εκείνη του πονοκεφάλου και της ημικρανίας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για την επιστημονική κοινότητα να μελετήσει αυτό το φαινόμενο, αφού οι μυοσκελετικοί πόνοι αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μας και οι λόγοι που μπορούν να μας του προκαλέσουν ποικίλουν !

Εσείς τι πιστεύετε; Ποια είναι η άποψή σας και ποιες οι εμπειρίες σας; Ο καιρός επηρεάζει τον πόνο μας;

Με εκτίμηση,

Κουμέντος Γεώργιος .

 

* Ευχαριστούμε Θερμά τον Σταύρο Κεσεδάκη για την πανέμορφη φωτογραφία !