Τι είναι το Σύνδρομο Κακής Στάσης και πως αντιμετωπίζεται

//Τι είναι το Σύνδρομο Κακής Στάσης και πως αντιμετωπίζεται
Poor posture

Poor posture

Ο πόνος στον αυχένα (Αυχενικό) και την πλάτη, ο πόνος στον ώμο, ο πονοκέφαλος και άλλοι συνηθισμένοι μυοσκελετικοί πόνοι έχουν συχνά ένα κοινό αίτιο, το σύνδρομο κακής στάσης.
Στο blog θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές πληροφορίες που αφορούν το <<Σύνδρομο κακής στάσης >> ή όπως είναι γνωστό στα αγγλικά Upper Crossed Syndrome που πρώτος περιέργαψε ο Vladimir Janda. .
Το σύνδρομο κακής στάσης , το συναντάμε ολοένα και περισσότερο, αφού στην καθημερινότητα μας υιοθετούμε στάσεις , οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο απ’όσο θα έπρεπε συγκεκριμένους μυες ενώ άλλοι υπερδιατείνονται, .με αποτέλεμα διάσπαρτους πόνους και ειδικότερα πόνος στον αυχένα !

Πιο αναλυτικά, σε όσους αναπτύσσεται το συγκεκριμένο σύνδρομο, φανερώνεται μια πρόσθια προβολή του κεφαλιού και των ώμων, δηλαδή υπάρχει η τάση να ξεφεύγει το κεφάλι και οι ώμοι από τη μέση γραμμή του σώματος, με συνέπεια να αυξάνεται η λόρδωση της ανώ αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, να μετακινούνται οι ωμοπλάτες και οι ώμοι μας, ενώ συχνά δημιουργείται κύφωση, που έχει ως αποτέλεσμα εκτός του πόνου και την δυσκολία στην αναπνοή !
Στην ουσία οι μυες του θώρακα από την μπροστινή πλευρά και οι μυες στην πάνω πλευρά της πλάτης σφίγγουν, ενώ οι εν τω βάθει μύες του αυχένα και οι μύες στην κάτω πλευρά της πλάτης είναι αδύναμοι. 

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να δημιουργούνται trigger points, πονοκέφαλοι τάσης, και αίσθημα πόνου στον αυχένα την πλάτη , τον ώμο και πολλές φορές ακόμα και το χέρι.

Poor postures negative effects

Τι μπορείτε να κάνετε όμως για αυτό;

Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες και διαφορετική καθημερινότητα. Πρέπει αρχικά μετά τη λήψη ιστορικού να βρεθούν ακριβώς ποιοι μύες δυσλειτουργούν και οδηγούν σε πόνο, και ύστερα με ειδικό ασκησιολόγιο, στοχευμένες διατάσεις, συμβουλές στάσης και εργονομίας αλλά και μέσω θεραπευτικών χειρισμών, ο θεραπευόμενος μπορεί να ανακουφιστεί άμεσα και το αποτέλεσμα να παραμείνει !
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς με το σύνδρομο κακής στάσης , καταναλώνουν πολλά παυσίπονα ώστε να ανακουφιστούν από τον πόνο στον αυχένα στην πλάτη ή τον ώμο και τον πονοκέφαλο. Η δράση τους όμως δεν έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, αφού η αιτία του προβλήματος δεν διορθώνεται και τα συμπτώματα επιστρέφουν.

Σε πλήθος ερευνών, έχει διαπιστωθεί ότι η βοήθεια της χειροπρακτικής και της φυσικοθεραπείας παίζει σημαντικό ρόλο στην καλυτέρευση της κατάστασης, ενώ όταν υπάρχει αρμονική συνεργασία μεταξύ θεραπευτή και θεραπεύμενου, τα αποτελέσματα είναι μακροπρόθεσμα.

Για περισσότερες πληροφορίες παραμένουμε στη διάθεσή σας !