Τρέξιμο στην μέση και τρίτη ηλικία- Πρακτικές συμβουλές!

//Τρέξιμο στην μέση και τρίτη ηλικία- Πρακτικές συμβουλές!

Δεν είναι ποτέ αργά να αρχίσετε το τρέξιμο. Δεν υπάρχει επίσης λόγος να σταματήσετε την άσκηση λόγω ηλικίας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να είναι καλό να λάβετε υπόψιν.

Με την ηλικία, η φυσική μας ικανότητα μειώνεται για διάφορους φυσιολογικούς λόγους. Μεταξύ άλλων, η μυϊκή μάζα και ο καρδιακός ρυθμός μειώνονται κάπως. Όμως, παρά τους παράγοντες αυτούς, πολλοί είναι δυνατό να είναι καλά γυμνασμένοι ακόμοι και σε προχωρημένες ηλικίες. Υπάρχουν πολλά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που διανύουν μεγάλες αποστάσεις και έχουν πολύ καλή σωματική ικανότητα – χάρη στην καλή τους φυσική κατάσταση. Μπορείτε ακόμα, ανεξάρτητα από την ηλικία, να κάνετε βήματα βελτίωσης σε σχέση με το πού βρίσκεστε σήμερα – αλλά συγκρίνοντας τον εαυτό σας με τα αποτελέσματά σας ως 25χρονος δεν είναι ούτε δίκαιο για τον εαυτό σας ούτε καν σχετικό. Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε την προπόνησή σας, μπορεί να είναι έξυπνο να σκεφτήτε κάποια πράγματα.

Παρακάτω ακολουθούν 5 πρακτικές συμβουλές :

Αποκατάσταση

Με την ηλικία, συνήθως χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο αποκατάστασης μεταξύ των προπονήσεων και μερικές διάσπαρτες μέρες ξεκούρασης εδώ και εκεί είναι μια καλή τακτική.

Συχνή άσκηση – αλλά σπάνια στο μέγιστο

Ως συνέχεια των προηγούμενων συμβουλών, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι καλύτερο να γυμνάζονται στο 80% λίγο πιο συχνά από το να δουλεύουν στο 100% και σπανιότερα. Η τακτικότητα είναι σημαντική στην προπόνηση και δεν χρειάζεται να δίνεται το 100% σε κάθε προπόνηση για να έχει αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν είναι καλύτερο να το πάρετε λίγο πιο ήρεμα και έτσι να αποφύγετε τραυματισμούς και διακοπές στην προπόνησή σας.

Συμπληρώστε με διατάσεις και ασκήσεις κινητικότητας

Με την αυξανόμενη ηλικία, γινόμαστε πιο δύσκαμπτοι, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων τόσο στην προπόνηση όσο και στην καθημερινή σας ζωή. Αλλά με συχνές ασκήσεις κινητικότητας και διατάσεων, μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με πολύ αποτελεσματικό τρόπο και να αποφύγετε τις ενοχλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στην μέση και τρίτη ηλικία. Κάνετε ασκήσεις κινητικότητας καθημερινά και κατά προτίμηση με βαλλιστικές διατάσεις.

Ενδυνάμωση

Η ενδυνάμωση είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα της ζωής σας καθώς μεγαλώνετε. Σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, αποφεύγετε διάφορα προβλήματα σχετικά με την μέση, τον αυχένα, τους ώμους και τα γόνατά σας και μπορείτε να ζήσετε με πολύ λιγότερα προβλήματα στην καθημερινή σας ζωή. Επιπλέον, σας ωφελεί και σε άλλες προπονήσεις σας και σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα στο σύνολο.

Επιπλέον προθέρμανση

Συνηθίζετε να λέγετε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να “βάλει μπροστά το σώμα καθώς μεγαλώνουμε” και αυτό είναι σωστό. Ως εκ τούτου, αφιερώστε επιπλέον χρόνο στην προετοιμασία και προθέρμανσή σας.

Ελπίζω σύντομα να σας δω σε κάποια όμορφη διαδρομή στην ύπαιθρο να τρέχετε !!!

Με εκτίμηση

Χάρις Ναχνά