Πως επηρεαζει την καθημερινότητα μας ο Χρονιος Πονος;

//Πως επηρεαζει την καθημερινότητα μας ο Χρονιος Πονος;

 

Πολλές φορές, μετά από κάποιο τραυματισμό ή για διάφορους άλλους λόγους , παρατηρείται πόνος ο οποίος παραμένει για 2-3 μήνες, αλλά πολλές φορές μπορεί να κρατήσει και χρόνια !

Οι ασθενείς που βιώνουν αυτή την κατάσταση, πιστεύουν ότι έχουν ένα πιο σοβαρό πρόβλημα (λόγω του χρόνου που επιμένει ) ενώ συχνά το περιβάλλον τους πιστεύει ότι ο πόνος είναι ΄΄απλά στο μυαλό τους΄΄ πράγμα που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση !

Οι ασθενείς που βιώνουν αυτήν την εμπειρία, είναι εκείνοι που βιώνουν χρόνιο πόνο!

Τι ονομάζουμε όμως χρόνιο πόνο; Ο πόνος που διαρκεί για μεγαλύτερο διάστημα , συνδέεται από μια διαδικασία ή εμπλέκεται με κάποιο τραυματισμό που δεν λύνεται με το πέρασμα του χρόνου, ονομάζεται χρόνιο πόνος. Ο πόνος αυτός επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, μιας και το 25% των ανθρώπων έχουν πονέσει, πόνεσαν ή θα πονέσουν για ένα χρόνο ή περισσότερο!

Η δυσλειτουργία αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί, αφού ο πόνος που βιώνει ο ασθενής, εκτός από τη δυσλειτουργία στο σώμα μπορεί να επηρεάσει και την κοινωνική ζωή του! Όχι δηλαδή μόνο τον αυχένα ή την μέση του.

Ακόμα, ο χρόνιος πόνος επηρεάζει τον τρόπο που δουλεύει ο ασθενής, τα συναισθήματα και την ψυχολογία του. Κάποια πράγματα που πρέπει να σκεφτεί ο ασθενής ώστε να κατανοήσει το πρόβλημα του είναι τα εξής :

1) Πως επηρεάζει τη δουλεία και τη λειτουργικότητα μου

2) Πως επηρεάζει την προσωπική μου ζωή;

3) Όταν πονάω, ποιες δραστηριότητες μπορώ και ποιες δεν μπορώ να κάνω;

4) Ο περιορισμός της δραστηριότητας λόγω του πόνου, επηρεάζει τη φυσική μου κατάσταση;

Επίσης πολλές φορές ο τρόπος που σκέφτεται ο άνθρωπος και αυτά που αισθάνεται επηρεάζουν την αντίληψη του πόνου . Αναλογιστείτε λοιπόν την σημερινή εποχή που το άγχος και το στρες είναι στο ζενίθ τους, πόσο μπορεί να επηρεάσουν το πως αισθανόμαστε; Τα αρνητικά συναισθήματα ή οι σκέψεις , αυξάνουν τη συγκέντρωση στον πόνο, οπότε τον παρατηρούμε περισσότερο.

Αν έχετε χρόνιο πόνο, σκεφτείτε τα εξής :

1) Έχετε παρατηρήσει σχέση μεταξύ των συναισθημάτων και του πόνου;

2) Πως αισθάνεστε συναισθηματικά τις μέρες που βιώνετε μεγαλύτερο πόνο;

3) Ο θυμός ή η θλίψη αυξάνονται όταν πονάτε ή το αντίθετο; δηλαδή αυξάνουν τα συμπτώματά σας;

4) Τι είδους σκέψεις έρχονται με αυτά τα συναισθήματα;

Ο πόνος που παραμένει για καιρό συνήθως μας επηρεάζει αρνητικά και αναπτύσσουμε λάθος αντιλήψεις γύρω από αυτόν. Αυτό οδηγεί στο να μειώνουμε τις δραστηριότητες που κάναμε και να παραμένουμε ανενεργοί, επειδή πιστεύουμε ότι θα προκαλέσουμε παραπάνω πόνο. Όταν μένουμε ανενεργοί όμως οι μύες μας απενεργοποιούνται εκείνοι γίνονται αδύναμοι . Έτσι μπαίνουμε σε ένα κύκλο πόνου , αρνητικών σκέψεων και δυσλειτουργίας .

Ο χρόνιος πόνος δεν είναι στο ” κεφάλι του ασθενή ” , είναι μια μάστιγα που κλονίζει την κοινωνίας μας και αυτό είναι πολυπαραγωντικό. Ο τρόπος ζωής, οι πεποιθήσεις, οι λανθασμένες γνωματεύσεις που διαβάζουμε κατά καιρούς στο ίντερνετ , οδηγούν σε μια εσφαλμένη άποψη για τον πόνο .

Όταν ο πόνος παραμένει, μην περιμένετε ! Επισκεφθείτε έναν επαγγελματία υγείας . Αυτός μπορεί να σας βοηθήσει!