3 Λογοι που η γιογκα ( Yoga ) και το τρεξιμο ειναι ο τελειος συνδυασμος προπονησης

//3 Λογοι που η γιογκα ( Yoga ) και το τρεξιμο ειναι ο τελειος συνδυασμος προπονησης

Αναρωτιέστε πως μπορείτε να αποκτήσετε ένα ισχυρό και γρήγορο σώμα και ταυτόχρονα να διατηρείτε το μυαλό σας ελαφρύ και ανθεκτικό. Ακούγεται ελκυστικό έτσι δεν είναι ; Αν ψάχνετε για άσκηση που να ενισχύει τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική σας ευεξία, εδώ θα βρείτε τους λόγος για τους οποίους πρέπει να δοκιμάσετε τόσο το τρέξιμο, όσο και τη γιόγκα.

Η γιόγκα και το τρέξιμο μπορούν να φαίνονται σαν δύο πολύ διαφορετικές μορφές κίνησης, αλλά ουσιαστικά λειτουργούν συμπληρωματικά. Η γιόγκα είναι συχνά αργή, κάπως στατική και δεν απαιτεί περισσότερο χώρο από ένα χαλάκι γιόγκα. Βασίζεται σε μια παρατεταμένη βαθιά και ελεγχόμενη αναπνοή που συνδυάζεται με την εκτέλεση μίας άσκησης. Το τρέξιμο από την άλλη, ως αερόβιο είδος προπόνησης, αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, κάνει την αναπνοή σύντομη και επιφανειακή. Καθώς τρέχετε, το σώμα κινείται προς τα εμπρός, γρήγορα και μερικές φορές εκρηκτικά. Με μία πρώτη ματιά τα δύο αυτά είδη, εάν και φαίνονται εντελώς ανόμοια στο συνδυασμό τους δημιουργούν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στο σώμα και όχι μόνο.

 

1. Εύκολη προσιτή προπόνηση που μπορεί να γίνει παντού

Τόσο το τρέξιμο, όσο και γιόγκα μπορούν να ασκηθούν με ελάχιστο εξοπλισμό ανά πάσα στιγμή. Όσο έχετε ένα ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο και ένα χαλάκι γιόγκα (ή αλλιώς ματ) η προπόνηση μπορεί να σας συνοδεύσει, όπου κι αν βρίσκεστε.

 

2. Φυσική και πνευματική άσκηση από την αρχαιότητα

Το τρέξιμο είναι ο πιο φυσικός τρόπος κίνησης από τότε που κυνηγούσαμε και ήμασταν τροφοσυλλέκτες. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Γεννημένος να τρέχει» (Christopher McDougall, 2009), η ικανότητά μας να αναπνέουμε ταχύτερα, όταν τρέχουμε ήταν καθοριστική, για το λόγο αυτό έχουμε καλύτερη αντοχή από τα ζώα της σαβάνας, τα οποία μπορούν να πάρουν μόνο μία ανάσα ανά βήμα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούσαμε να κυνηγάμε μέχρι θανάτου μερικά από ζώα της λείας μας. Οι απαρχές τις γιόγκα χρονολογούνται 2.600 χρόνια πριν, όπου γράφτηκαν τα Yoga Sutras, ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της γιόγκα που μελετούνται μέχρι σήμερα. Οι γιόγκα σούτρες περιέχουν 196 προτάσεις (σουτρες) που δίνουν συμβουλές για το πώς θα επιτευχθεί η γαλήνη και η σίγαση του μυαλού. Έτσι και τα δύο είδη, εστιάζουν τόσο στην αναπνοή, όσο και στην αντοχή του σώματος και του νου.

 

3. Γιόγκα και τρέξιμο – ο βέλτιστος συνδυασμός προπόνησης

Με την τακτική πρακτική γιόγκα και το τρέξιμο, παρέχετε στο σώμα σας μία ολοκληρωμένη άσκηση που το βοηθά στην καύση του λίπους, ενισχύοντας τη δυναμική και την ανθεκτικότητα του. Γίνεστε δυνατοί και ταυτόχρονα ελαστικότεροι. Αισθάνεστε σωματική και ψυχική ευεξία, περισσότερο ικανοποιημένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες της ζωής με λιγότερο άγχος. Οι δε πόνοι στον αυχένα, την πλάτη και την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, πιθανότατα θα μειωθούν και θα αποκτήσετε ένα ξεκούραστο ύπνο.

 

Μαρία Νικολίκου, Yoga Instructor @yoga_rhodes

Ναχνά Χάρις, DN, cert. MDT