όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον πόνο στο ισχίο!

//όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον πόνο στο ισχίο!
Στο σημερινό blog θα αναφερθούμε στις πιο συχνές αιτίες που αφορούν τον πόνο στο ισχίο!

Ο πόνος στο ισχίο μπορεί να προέρχεται είτε από την ίδια την  άρθρωση, ακτινοβολώντας πόνο προς τον μηρό ή τη βουβωνική χώρα. Είτε από δομές που την περιβάλλουν ή περνούν από αυτή (μυς, νεύρα , τένοντες) προκαλώντας πόνο στην πλάγια ή πίσω πλευρά του ισχίου και του μηρού. Ο πόνος στο ισχίο είναι κάτι συνηθισμένο για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, ανεξάρτητα από το επίπεδο φυσικής κατάστασης (αθλητές ή μη).

Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες πόνου στο ισχίο;

1) Οστεοαρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει σχεδόν το 25% των  ηλικιωμένων, ενώ το 10% θα χρειαστεί αρθροπλαστική. Η οστεοαρθρίτιδα οφείλεται σε αλλαγές που γίνονται στον χόνδρο της άρθρωσης, ενώ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μορφολογία της άρθρωσης, την δύναμη των μυών γύρω από την άρθρωση, την ηλικία, το φύλο, το δείκτη μάζας σώματος , την κληρονομικότητα , το επάγγελμα και η διατροφή.

2) Κάταγμα ισχίου

Το κάταγμα ισχίου, φανερώνεται συχνά σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας  μετά από πτώση,  ενώ ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να μπερδέψει πολλές φορές τους οικείους του ασθενή, είναι ότι μπορεί να υπάρχει έντονος πόνος που αντανακλά στο γόνατο, και όχι τόσο στο ισχίο.

3) Θυλακίτιδα

Ο αρθρικός θύλακας αποτελεί στην ουσία μια σακούλα γύρω από την άρθρωση. Όταν για κάποιο λόγο ο θύλακας τραυματιστεί ή ερεθιστεί, τότε οι δομές που βρίσκονται μέσα στον θύλακα συμπιέζονται και πονούν.

4) Τενοντοπάθεια

Η άρθρωση του ισχίου περιβάλλεται από πολλούς τένοντες. Όπως για παράδειγμα των γλουτών, των οπισθίων μηριαίων, των προσαγωγών κλπ. Όταν υπάρχει ένας τραυματισμός σε τένοντα τότε μπορεί να ακτινοβολεί πόνος στο ισχίο. Επίσης, λόγω της φλεγμονής που υπάρχει στην περιοχή, μπορεί να ερεθιστεί το ισχιακό νεύρο, όπως συμβαίνει στο σύνδρορμο οπισθίων μηριαίων.

4) Ρήξη επιχείλιου χόνδρου

Ο επιχείλιος χόνδρος συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην υγεία της άρθρωσης του ισχίου. Ο ρόλος του είναι να δίνει βάθος στην άρθρωση, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μια αρνητική πίεση ώστε να αποφεύγεται η εξάρθρωση.  Ο τραυματισμός του επιχείλιου χόνδρου μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη οστεοαρθρίτιδα.

5) Σύνδρομο βαθύ γλουτιαίου πόνου

Το σύνδρομο βαθύ γλουτιαίου πόνου, στην ουσία περιγράφει το πόνο βαθιά μέσα στην περιοχή των γλουτών. Ο πόνος αυτός μπορεί να προέρχεται από πίεση λόγω διόγκωσης ή τραυματισμού μυών γύρω από το ισχιακό νεύρο. Ο πιο συνηθισμένος μυς που επηρεάζει το ισχιακό νεύρο είναι ο απιοειδής !

6) Ισχιαλγία!

Η ισχιαλγία αφορά τον  πόνο στο ισχίο ο οποίος όμως προέρχεται από τη μέση ! Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ισχιαλγία κάνετε  κλικ εδώ  .

Πως μπορεί η φυσικοθεραπεία και η χειροπρακτική να με βοηθήσουν;

Όπως είδαμε και παραπάνω, η σωστή αξιολόγηση είναι το πρώτο βήμα ώστε να επέλθει σωστή θεραπεία. Το manual therapy μπορεί να βοηθήσει αισθητά σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με την άρθρωση αλλά και τους ιστούς γύρω από αυτή. Ενδεικτικά μπορεί να γίνει κινητοποίηση του ισχίου όπου υπάρχει περιορισμός του εύρους κίνησης, αλλά και να γίνει θεραπεία στους μύες (γλουτούς απιοειδή) μέσω ειδικών τεχνικών μάλαξης και διάτασης.

Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει το ειδικό ασκησιολόγιο.  Ενδυναμώνοντας τους μύες του ισχίου, επιτυγχάνεται η διατήρηση της δύναμης και του εύρους κίνησης της άρθρωσης, ενώ μειώνεται αισθητά ο πόνος !

Ακόμα, οι διατάσεις και η κινητοποίηση νευρικού ιστού βοηθούν  αρκετά στο σύνδρομο βαθύ γλουτιαίου πόνου. Μια εναλλακτική μορφή θεραπείας στον βαθύ πόνο των γλουτιαίων αποτελεί ο βελονισμός, με εξαιρετικά αποτελέσματα!

Συνοψίζοντας, ο πόνος στο ισχίο μπορεί να προέρχεται από πολλούς παράγοντες. Η σωστή αξιολόγηση δίνει το έναυσμα για σωστή και πλήρη θεραπεία! Έχετε πόνο στο ισχίο; Επισκεφθείτε τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας !