Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την επικονδυλίτιδα.

//Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την επικονδυλίτιδα.

Στο σημερινό blog θα αναφερθούμε στον πόνο στον αγκώνα λόγω επικονδυλίτιδας  !

Η επικονδυλίτιδα, αποτελεί την  συνηθισμένη αιτία εμφάνισης  πόνου στον αγκώνα. Η επικονδυλίτιδα είναι γνωστή και ως tennis elbow (έξω επικονδυλίτιδα) ή glolfer’s elbow  (έσω επικονδυλίτιδα) .Συνήθως προσβάλλει ανθρώπους 20-65 ετών , ενώ συνοδεύεται με απουσία από τη δουλειά (ειδικά αν η δουλειά  είναι χειρωνακτική ) και μεγάλα κόστη περίθαλψης.

Πως δημιουργείται ; Πόσο κρατάει ;

Αν και τα ακριβή αίτια που οδηγούν σε επικονδυλίτιδα δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως, η επαναλαμβανόμενη χρήση – υπέρχρηση του χεριού οδηγεί σε ανωμαλίες στις ίνες κολλαγόνου.
Αυτό σημαίνει ότι άτομα που χρησιμοποιούν πολύ τα χέρια τους, κινδυνεύουν περισσότερο.  Για παράδειγμα,  επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τη χρήση εργαλείων (χτίστες/ βαφείς / κομμώτριες-τες κλπ) σχετίζονται με μεγαλύτερη εμφάνιση της νόσου. Το 80% – 90% των περιπτώσεων κρατάει περίπου 6 μήνες με 1  χρόνο, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό μπορεί να κρατήσει μέχρι και 2 χρόνια !

Μερικά συμπτώματα της επικονδυλίτιδας είναι :

1) Πόνος στον αγκώνα και τον καρπό
2) Πόνος στον αγκώνα και τον ώμο
3) Πόνος κατά τη διάρκεια άρσης βάρους
4) Πόνος κατά τη διάρκεια στροφικών κινήσεων (π.χ. στροφή του κλειδιού στην πόρτα)
5) Πόνος κατά στο σφίξιμο της γροθιάς
6) Πόνος στο πλήρες τέντωμα του χεριού
7)Πόνος που αντανακλά στα δάχτυλα του χεριού

Πως μπορούν να διαχειριστώ τα συμπτώματα;

Αν υπάρχει έντονος πόνος, η παγοθεραπεία φαίνεται ότι βοηθάει στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Επίσης, οι ορθοπεδικοί νάρθηκες επικονδυλίτιδας μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση, ειδικά κατά τη διάρκεια της μέρας. Τα παυσίπονα στην αρχή ίσως είναι βοηθητικά. Όσο αφορά τις ενέσεις κορτιζόνης, η έρευνα δείχνει ότι βραχυπρόθεσμα ανακουφίζουν από τα συμπτώματα, αλλά μακροπρόθεσμα εμπλέκονται στην διαδικασία της επούλωσης, και ο πόνος επιστρέφει, πολλές φορές χειρότερος. Έτσι, η  χρήση τους πλέον δεν προτείνεται αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη.

Πως μπορεί να έρθει η θεραπεία;

Όσο αφορά τη θεραπεία της επικονδυλίτιδας, η έρευνα δείχνει ότι τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται μέσω της θεραπευτικής άσκησης και του Manual Therapy. Μέσω της θεραπευτικής άσκησης, οι τένοντες αποκτούν μεγαλύτερη δύναμη, καλύτερη ελαστικότητα και αιμάτωση. Μέσω του manual therapy, επιστρέφει η φυσιολογική κίνηση της άρθρωσης ! Επίσης, φαίνεται ότι οι ενέσεις PRP μπορούν να επιταχύνουν την διαδικασία της επούλωσης, όμως μόνο όταν γίνουν στην αρχή της εμφάνισης του πόνου. Αν η συντηρητική θεραπεία δεν βοηθήσει, ίσως να χρειαστεί χειρουργείο. Παρόλα αυτά ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται επέμβαση είναι πάρα πολύ μικρός.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η φυσικοθεραπεία και η χειροπρακτική σε συνδυασμό με θεραπευτική άσκηση μπορούν να επιφέρουν πλήρης επούλωση και λύση των συμπτωμάτων !

Έχετε πόνο στον αγκώνα ; Επισκεφθείτε τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας !