Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την κύφωση !

//Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την κύφωση !

Στο σημερινό blog θα αναφερθούμε σε μια ιδιομορφία της σπονδυλικής στήλης, την οποία συναντάμε πολύ συχνά! Η κύφωση, ή αλλιώς γνωστή ως καμπούρα φανερώνεται συνεχώς ανάμεσα στους ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Τι είναι η κύφωση;

Η σπονδυλική μας στήλη έχει τρεις φυσιολογικές καμπύλες που μας βοηθούν να απορροφούμε τους κραδασμούς. Στον αυχένα και τη μέση υπάρχει η φυσιολογική λόρδωση, και στον θώρακα, στην πλάτη μας δηλαδή η φυσιολογική κύφωση.

Σε πολλούς ανθρώπους η κύφωση είναι μεγαλύτερη από το φυσιολογικό, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα  να καμπουριάζουν περισσότερο από τον μέσο άνθρωπο. Αυτή η αλλαγή  μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη τάση στους μυς του αυχένα και της μέσης, οδηγώντας σε πόνο ! 

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Έχει βρεθεί ότι άνθρωποι που δουλεύουν από μικρή ηλικία σε χειρωνακτικές εργασίες  (π.χ. γεωργούς) έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κύφωση! Όπως και σε ανθρώπους που κάνουν καθιστική δουλειά με κακή εργονομία. Επίσης, φανερώνεται σε ελίτ αθλητές όπως για παράδειγμα ποδηλάτες που σπαταλούν μεγάλες ώρες σε αυτή τη στάση. Σπουδαίο ρόλο παίζουν επίσης τα γονίδια – κληρονομικότητα, ενώ έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι με μικρότερο στέρνο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για κύφωση.

Που μπορεί να οδηγήσει η κύφωση ;

Σε μικρότερους ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε υπερλόρδωση στη μέση (αύξηση της φυσιολογικής καμπύλης όπως είπαμε και πιο πάνω). Στο στρογγύλεμα των ώμων προς τα μέσα, στην αλλαγή της εμφάνισης, καθώς οι κυφωτικοί τείνουν να φαίνονται πιο κοντοί από το πραγματικό τους ύψος. Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά, αφού εκτός από την κακή στάση που επηρεάζει την αναπνοή, μειώνεται η ταχύτητα του βηματισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος πτώσης. Επίσης μπορεί να προκληθούν μυοσκελετικοί πόνοι στην πλάτη τη μέση και τον αυχένα. Δεν είναι απαραίτητο όμως ότι όποιος έχει κύφωση θα πονάει.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να διαχειριστεί την κύφωση;

Η καλύτερη μέθοδος είναι οι ειδικές διατάσεις σε συνδυασμό με ασκήσεις ! Επίσης, πρέπει να υιοθετηθεί ένας πιο δραστήριος τρόπος ζωής !

Ο στόχος της αποκατάστασης είναι η μείωση του πόνου (αν υπάρχει) και η βελτίωση της μυικής λειτουργίας !

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών του κορμού, ενώ ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η αναπνευστική φυσικοθεραπεία όταν υπάρχουν περιοριστικές νόσοι.

Η συστηματική και συνεχής άσκηση, μπορεί να επηρεάσει τη μορφολογία της σπονδυλικής στήλης. Ακόμα, η κύφωση έχει συνδεθεί με κακή ελαστικότητα των οπίσθιων μηριαίων, και με μειωμένη δύναμη των κοιλιακών και παρασπονδυλικών μυών.

Μια καλή επίσης λύση , αποτελεί το manual therapy. Η κινητοποίηση προς θωρακική έκταση, βοηθάει σημαντικά στην διαχείριση επώδυνων συμπτωμάτων !

Εν κατακλείδι, η κύφωση αποτελεί μια φυσιολογική καμπύλη στο σώμα μας. Ορισμένοι άνθρωποι για τους λόγους που είπαμε παραπάνω μπορεί να καμπουριάζουν περισσότερο. Η κύφωση μπορεί να βελτιωθεί, και να αυξηθεί παράλληλα το επίπεδο ζωής ! Αν χρειάζεστε βοήθεια, απευθυνθείτε στον κατάλληλο επαγγελματία υγείας!

Για να μένετε ενημερωμένοι και για περισσότερα tips και ασκήσεις, ακολουθείστε μας στα Social Media!