πόνος στην πατούσα; 3 tips που θα σας ανακουφίσουν !

//πόνος στην πατούσα; 3 tips που θα σας ανακουφίσουν !

Ο πόνος στην πατούσα προσβάλει περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως. Αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες αυτό-περιορισμού στο σπίτι. Ο  πόνος στην πατούσα δυσχεραίνει την μετακίνηση στη δουλειά, στο γυμναστήριο ή στις υπόλοιπες κοινωνικές υποχρεώσεις.

Ποια τα αίτια;

Τα αίτια για πόνο στην πατούσα ποικίλουν, η βασικότερη και συνηθέστερη αιτία όμως είναι ο τραυματισμός της πελματιαίας απονεύρωσης. Η πελματιαία απονεύρωση αποτελεί έναν ισχυρό σύνδεσμο ο οποίος ξεκινάει από την φτέρνα, στο πίσω και κάτω μέρος του πέλματος (πατούσας) και τελειώνει στο πρώτο δάκτυλο του ποδιού. Ο τραυματισμός της πελματιαίας απονεύρωσης και η φλεγμονή αυτής , δημιουργεί μια κατάσταση που ονομάζεται πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Ποιοι οι λόγοι που οδηγούν στην πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Οι λόγοι που μπορεί να δημιουργηθεί αυτός ο τραυματισμός είναι αρκετοί με τους κυριότερους να αποτελούν την παχυσαρκία, την μειωμένη φυσική δραστηριότητα, την παρατεταμένη καθιστική ζωή . Επίσης , ο αυξημένος όγκος προπόνησης , η  κακή επιλογή υποδήματος, η κακή τεχνική στο τρέξιμο κλπ. Ακόμα , ανατομικοί λόγοι παίζουν ρόλο . Η ύπαρξη πλατυποδίας (δηλαδή η απουσίας της ποδικής καμάρας) ή ύπαρξη κοιλοποδίας (ποδική καμάρα μεγαλύτερη από το φυσιολογικό). Επιπρόσθετα,  σημαντικό είναι το είδος της εργασίας, αφού σε επαγγέλματα με μεγάλη ορθοστασία, μπορεί να υπάρχει πόνος στην πατούσα.

Πως μπορώ να καταλάβω ότι ο πόνος που έχω ίσως είναι πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Ο πόνος στην πατούσα που οφείλεται στην  πελματιαία απονευρωσίτιδα αναφέρεται συνήθως ως , πόνος το πρωί πριν τα πρώτα βήματα . Πόνος στην ψηλάφηση στο πέλμα . Πόνος στην έκταση του μεγάλου δακτύλου. Μπορεί να εμφανίζεται πόνος κατά το περπάτημα, με το αίσθημα να είναι σαν να υπάρχει μια πέτρα στο κάτω μέρος του παπουτσιού.

 

Πως μπορώ να ανακουφιστώ;

1) Με ένα μπαλάκι στο μέγεθος της μπάλας του τέννις.Το τοποθετώ κάτω από την πατούσα και αρχίζω να το κυλάω στο έδαφος.

2) Πριν το πρώτο βήμα το πρωί , διατείνω το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού.

 

3) Διατάσεις στον γαστροκνήμιο (Γάμπα)

 

Με τους παραπάνω απλούς τρόπους, μπορεί ο ασθενής να ανακουφιστεί άμεσα από τον πόνο στο πέλμα !

Πολύ σημαντικό ρόλο για την αποκατάσταση του πόνου στην πατούσα, παίζει η ενδυνάμωση στρατηγικών μυών. Σε αυτούς θα μιλήσουμε σε επόμενο post, οπότε μείνετε συντονισμένοι !

Για παρισσότερες πληροφορίες για τον πόνο στο πέλμα, παραμένουμε στη διάθεσή σας.

Το Post είναι ενημερωτικό. Αν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα, επισκεφθείτε τον κατάλληλο επαγγελματίας υγείας .